Illatos pecsenye

  • 2020.12.25.
  • 1


A karácsonyi étkezések főszereplői a finom, illatos pecsenyék. Amikor a család körbeüli a terített asztalt, bátran gondolkodhatunk nagyban, egyben is süthetjük a húst, csak készítsük elő megfelelően és finom, szaftos lesz. A tányér és az asztali díszek még ünnepélyesebbé teszik az együttlétet. Ezúton is köszönöm a tányérokat kedves tanítványaimnak és az őket megálmodó

Kavixart -nak!Illatos pecsenye Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg sertéstarja egy darabban, 1 zacskó forraltbor fűszerkeverék (Nem a cukros, hanem az illatos magvakból álló változat. Ha nem sikerül beszerezni akkor pár szem szegfűszeg, csillagánizs, őrölt szerecsendió, szegfűbors, narancshéj.), 4 cikk fokhagyma, 1 fej hagyma, 4 szelet bevagdodott szalonna, 3 dl házi bor vagy rozé, só, bors, egy kevés olaj. Elkészítése: A húst bedörzsöljük sóval, borssal, majd egy jó mély tálba tesszük. A bort felforraljuk, hozzáadjuk az összes fűszert, pár percig együtt forraljuk, majd kihűtjük és a húsra töltjük. Beletesszük a megtisztított, feldarabolt hagymát és a felaprított fokhagymát is. Fóliával letakarjuk és 24 órán át a hűtőszekrényben hagyjuk. Sütés előtt kivesszük a húst a pácléből és serpenyőben egy kevés olajon minden oldalát jól lepírítjuk. Egy mély tepsi aljára tesszük a szalonnaszeleteket, rárakjuk a húst, ráöntjük
leszűrt páclevet, a hagymát és a fokhagymát a szúrőből és lefedve, forró sütőben 60 percig sütjük. Levesszük a fedőt és újabb 15 perc alatt pirosra sütjük. Főtt krumplival tálaljuk.