Mexikói sertés carnitas

  • 2016.11.12.
  • 8

Odavagyok ezért a kajáért, nem csak a látványát, az ízét is imádom, olyannyira, hogy képes vagyok heti négy alkalommal ezt csomagolni magamnak ebédre, a munkahelyre.
Egyik nagy előnye, hogy három nap múlva is ugyanolyan finom, mint frissen, a másik pedig, hogy bár sokáig készül, nem kell sokat foglalkozni vele. Ezért is szoktam mostanában vendégváró fogásként készíteni, mert amíg sül, van időm mással foglalkozni, például takarítani. A körethez meg nem kell sok energia, csak egy kis darabolás, főleg ha kész tortillalapot használok. Egyetlen hátránya, hogy nehéz kivárni a 4-5 órás sülési időt, közben pedig elviselni a lakást belengő isteni illatokat. A recept a Kifőztük magazin októberi számában is szerepelt.Hozzávalók:- A húshoz:
2 kg bőr és csont nélküli sertéslapocka
1 nagyobb vöröshagyma
1 jalapeño paprika kimagozva és apróra vágva
2,5 teáskanál só
1 teáskanál őrölt fekete bors
8 gerezd fokhagyma felaprítva
2 narancs frissen facsart leve
2-3 evőkanál barna cukor
1 evőkanál szárított oregánó
2 teáskanál őrölt édesköménymag
2 evőkanál zsír- A tálaláshoz:
tortillalap
paradicsom
lilahagyma
feketebab konzerv
lime vagy citrom
friss korianderlevél vagy friss petrezselyemzöldElkészítés: Egy hőálló fedeles edényt vagy jénai tálat kikenünk zsírral. A sertéslapockát sóval és borssal megszórjuk. A cukrot, az oregánót és az édesköményt összekeverjük, a húst ezzel is bedörzsöljük, a tetejét a maradék zsírral megkenjük.A tálba tesszük, a fokhagymát és jalapeño paprikát rászórjuk, a narancslével elkevert vízzel felöntjük. 170 fokra előmelegített sütőben, lefedve 4-5 órát pároljuk, időnként megfordítjuk, meglocsoljuk, és ha szükséges, a folyadékot pótoljuk.Amikor a hús már megpuhult, két villa segítségével falatnyi darabokra szedjük, és további fél órát fedő nélkül sütjük.A tortillákra halmozzuk a lime levével meglocsolt húst, az apróra vágott zöldségeket, a leszűrt fekete babot. Aprított korianderlevéllel megszórva tálaljuk.