Napraforgó

  • 2013.02.20.
  • 0






Néhány napja egy rég nem látott egyetemi barátnőmmel chateltem
egy keveset. A blogom miatt írtam rá, pontosabban ajánlottam figyelmébe, mert
mindig is szeretett sütni-főzni. Receptekről beszélgettünk, illetve a
bonbonkészítésről mesélt (mert ő most arra van rákattanva).
Bár én még nem mertem belefogni a
temperálással, sablonozással járó bonbonozásba, állítólag nem is olyan
bonyolult az egész. Meghozta hozzá a kedvem, egyszer ki is fogom próbálni.

Addig viszont maradok Limara Napraforgójánál, amit szintén ő
ajánlott a figyelmembe:

„Akár sósan, akár édesen, bármi mehet bele, szuperül néz ki,
és hidegen, melegen, vendégségbe, sör mellé, szóval mindig tuti” – és igaza is lett, úgyhogy köszönet érte.
Ja, és Limarának
is J:
Napraforgó





Hozzávalók:

- A tésztához:


50 dkg finomliszt


1 tojás + 1 a lekenéshez


140 g natúr joghurt


3 ek olaj


1,5 tk só


1 ek
cukor


1,8 dl víz


2 dkg élesztő


szezámmag, lenmag

- A töltelékhez:


20 dkg sonka


3 ek tejföl


1 ek mustár


10-15 dkg sajt


só, bors



Elkészítés:

A tészta hozzávalóit kimérem egy tálba és jól összedolgozom.
Addig dagasztom amíg lágy, de nem ragadós tésztát kapok.

Meleg helyre teszem, kb. 45 perc alatt duplájára kelesztem.

Ezalatt elkészítem a tölteléket: a sonkát és a sajtot
lereszelem, belekeverem a tejfölt és a mustárt, sóval, borssal ízesítem.

A megkelt tésztát lisztezett felületre borítom és négy részre
osztom, ebből két napraforgó fog készülni.

Az egyik tésztadarabot fogom és 2-3 mm vastagságúra nyújtom,
sütőpapírral bélelt sütőlemezre vagy egy nagyobb méretű tepsibe teszem.

Megkenem a töltelék felével, majd kinyújtom a következő
tésztalapot, és befedem vele a tölteléket.

Egy lisztbe mártott poharat a tészta közepébe nyomok, de
csak óvatosan, hogy ne szakítsa át a tésztát. Ez lesz a napraforgó közepe.

Pizzavágóval vagy derelyevágóval felszeletelem az egészet, a
pohár lenyomatától indítom a vágásokat. A kapott szeleteken kettőt-hármat
tekerek, majd fél órát pihentetem.





















Mielőtt sütőbe teszem, egy egész felvert tojással megkenem,
a napraforgó közepét lenmaggal, a többi részét pedig szezámmaggal szórom meg.

180 fokosra előmelegített (gázsütő 2,5-es fokozat) sütőben
15-20 perc alatt szép pirosra sütöm.



Megjegyzés:

A töltelék nagyon jól variálható, fokhagymás vajjal,
paradicsomos vagy bazsalikomos pestoval, kolbásszal, vagy akár édes töltelékkel
is készíthető (ebben az esetben sóból
csak egy teáskanálnyi, cukorból viszont 2-3
evőkanállal is mehet bele).

A tetejére szezámmagon kívül sajt, mák, vagy bármilyen más
mag szórható.