Napraforgó
- 2013.02.20.
- 0
Néhány napja egy rég nem látott egyetemi barátnőmmel chateltem
egy keveset. A blogom miatt írtam rá, pontosabban ajánlottam figyelmébe, mert
mindig is szeretett sütni-főzni. Receptekről beszélgettünk, illetve a
bonbonkészítésről mesélt (mert ő most arra van rákattanva).
Bár én még nem mertem belefogni a
temperálással, sablonozással járó bonbonozásba, állítólag nem is olyan
bonyolult az egész. Meghozta hozzá a kedvem, egyszer ki is fogom próbálni.
Addig viszont maradok Limara Napraforgójánál, amit szintén ő
ajánlott a figyelmembe:
„Akár sósan, akár édesen, bármi mehet bele, szuperül néz ki,
és hidegen, melegen, vendégségbe, sör mellé, szóval mindig tuti” – és igaza is lett, úgyhogy köszönet érte.
Ja, és Limarának
is J:
Napraforgó
Hozzávalók:
- A tésztához:
50 dkg finomliszt
1 tojás + 1 a lekenéshez
140 g natúr joghurt
3 ek olaj
1,5 tk só
1 ek
cukor
1,8 dl víz
2 dkg élesztő
szezámmag, lenmag
- A töltelékhez:
20 dkg sonka
3 ek tejföl
1 ek mustár
10-15 dkg sajt
só, bors
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit kimérem egy tálba és jól összedolgozom.
Addig dagasztom amíg lágy, de nem ragadós tésztát kapok.
Meleg helyre teszem, kb. 45 perc alatt duplájára kelesztem.
Ezalatt elkészítem a tölteléket: a sonkát és a sajtot
lereszelem, belekeverem a tejfölt és a mustárt, sóval, borssal ízesítem.
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítom és négy részre
osztom, ebből két napraforgó fog készülni.
Az egyik tésztadarabot fogom és 2-3 mm vastagságúra nyújtom,
sütőpapírral bélelt sütőlemezre vagy egy nagyobb méretű tepsibe teszem.
Megkenem a töltelék felével, majd kinyújtom a következő
tésztalapot, és befedem vele a tölteléket.
Egy lisztbe mártott poharat a tészta közepébe nyomok, de
csak óvatosan, hogy ne szakítsa át a tésztát. Ez lesz a napraforgó közepe.
Pizzavágóval vagy derelyevágóval felszeletelem az egészet, a
pohár lenyomatától indítom a vágásokat. A kapott szeleteken kettőt-hármat
tekerek, majd fél órát pihentetem.
Mielőtt sütőbe teszem, egy egész felvert tojással megkenem,
a napraforgó közepét lenmaggal, a többi részét pedig szezámmaggal szórom meg.
180 fokosra előmelegített (gázsütő 2,5-es fokozat) sütőben
15-20 perc alatt szép pirosra sütöm.
Megjegyzés:
A töltelék nagyon jól variálható, fokhagymás vajjal,
paradicsomos vagy bazsalikomos pestoval, kolbásszal, vagy akár édes töltelékkel
is készíthető (ebben az esetben sóból
csak egy teáskanálnyi, cukorból viszont 2-3
evőkanállal is mehet bele).
A tetejére szezámmagon kívül sajt, mák, vagy bármilyen más
mag szórható.
A szerzőről
Ízharmonikus