Gombával töltött burgonyás tésztakorong

  • 2016.10.27.
  • 6

Gombás receptek után kutatva akadtam erre a
töltött burgonyás receptre, a „Zrazy” egyik, hús helyett burgonyával készülő változatára.Az eredeti „Zrazy” a lengyel/litván/belorusz konyha hagyományos ételeként vált ismertté, és különféle zöldségekkel töltött marhaszeletet jelentett. Az ukrán változat hús helyett burgonyás tésztával készül, gombával, káposztával, vagy hússal megtöltve. Általában petrezselyemmel fűszerezik – én most kaporral ízesítettem, ami nagyon jól passzolt hozzá – tejföllel vagy paradicsomszósszal tálalják. A receptet a Kifőztük magazin októberi számában is szerepelt. Hozzávalók:(8 db-hoz)- A tésztához:
90 dkg burgonya (tisztítva mérve)
15 dkg liszt
1 teáskanál só
2-3 babérlevél
a sütéshez:
kevés olaj- A töltelékhez:
2 evőkanál olaj
50 dkg gomba
1 nagyobb vöröshagyma
aprított kapor

frissen őrölt bors- A szószhoz:
50 dkg passata paradicsomszósz
1 evőkanál olívaolaj
3 gerezd fokhagyma
1 teáskanál barna cukor
1 evőkanál vörösborecet
morzsolt oregánó
sóElkészítés: A felkockázott burgonyát feltesszük főni, a főzővizet babérlevéllel és sóval ízesítjük. Amikor a krumpli megpuhult, áttörjük és kihűtjük.
A gombát megmossuk és felszeleteljük, a vöröshagymát apróra vágjuk. Serpenyőben olajat melegítünk, a vöröshagymát megpirítjuk rajta, majd a gombát is hozzáadjuk. 15-20 percet dinszteljük, amíg a levét elforrja, majd kaporral, sóval és borssal ízesítjük.A szószhoz a felforrósított olívaolajon az apróra vágott fokhagymát 1/2 perc alatt megpirítjuk, beletesszük a cukrot, a vörösborecetet és az oregánót, majd felöntjük a paradicsomszósszal. 1 csipet sót szórunk bele, és fedő alatt, lassú tűzön 20 percig rotyogtatjuk.A kihűlt burgonyát elkeverjük a liszttel és a sóval. A jól összedolgozott tésztát 16 részre osztjuk, gombócokat formálunk belőlük. 1 tésztakoronghoz kinyújtunk 2 gombócot, az egyikre gombatölteléket kanalazunk, a másikkal befedjük, és a széleket összenyomkodjuk.
Kiolajozott, előmelegített serpenyőben, közepes lángon a korongok mindkét oldalát megpirítjuk. Paradicsomszósszal meglocsolva tálaljuk.