Dupla csokis-narancsos csavart kalács
- 2013.03.14.
- 9
A minap a Saveur magazin által
megválasztott, 2012-es év legjobb gasztroblog listáját böngésztem, és arra
jutottam, hogy tesztelnem kell valamelyik kategória győztes blogot!
A lista
elég meggyőző volt, 40
000 jelöltből választották ki a legjobbakat 16 témában,
ennek tudatában némi garanciát reméltem egy jó receptre.
A választásom a legjobb
sütős-desszertes blogra, a Butter me up brooklyn-ra esett, mert valami finom
édességre vágytam. Nem is kellett sokáig lapozgatnom, máris találtam egy csodaszép
csavart kenyeret, ami végül beváltotta a hozzá fűzött reményeket :)!
Hozzávalók:
- A tésztához:
7 g száraz élesztő
118 ml langyos víz
28 g olvasztott vaj
118 ml tej
1/2 tk. + 56 g kristálycukor
1 tojás
1/2 tk. só
24 g cukrozatlan, holland kakaópor
375 g liszt
- A töltelékhez:
30 g olvasztott vaj
60 g barnacukor
70 g kristálycukor
1 nagy (vagy két közepes) narancs héja
55 g étcsokoládé, apróra vágva
Elkészítés:
Először elkészítem
a tésztát:
Egy kis tálba
kimérem a langyos vizet, beleszórom a fél teáskanálnyi cukrot és a szárított
élesztőt, 5 percre félrerakom, hogy felhabosodjon.
Az olvasztott
vajat, a tejet, a maradék cukrot, a tojást és a sót a kelesztőtálba teszem,
habverővel kis fokozaton simára keverem. A kakaóport és az élesztős keveréket
is hozzáadom, majd a liszt felét és belekeverem.
Habverőről kézi
dagasztásra váltok, a maradék lisztet fokozatosan adagolom a kissé ragadós
tésztához, kb. 10 percen keresztül gyúrom, amíg sima állagú nem lesz.
A bedagasztott
tészta felületét megkenem olajjal, másfél óra alatt duplájára kelesztem.
Ezalatt elkészítem
a tölteléket:
A barnacukrot és a
kristálycukrot egy tálba teszem, belekeverem a reszelt narancshéjat, egy
villával jól összedolgozom az egészet. Nagyon finom illata van!
A tésztaformázás
előtt érdemes megnézni a fázisfotókkal
illusztrált, eredeti receptet: Twisted double chocolate and orange swirl bread.
A megkelt tésztát
lisztezett deszkára borítom, egy 30 cm x 40 cm méretű téglalapot nyújtok ki
belőle. Megkenem az olvasztott vajjal, majd megszórom a narancshéjas cukorral
és az apróra vágott étcsokival.
A hosszabb oldalnál
kezdve feltekerem, majd éles konyhai ollóval hosszirányban kettévágom.
A kettévágott
tésztát összecsavarom, lehetőleg úgy, hogy a töltelékes része kifelé essen.
Egy kb. 30 cm
átmérőjű csatos tortaformát kivajazok és kilisztezek, az összecsavart tésztát a
közepétől kiindulva beletekerem.
A szerzőről
Ízharmonikus