Focaccia

  • 2013.02.10.
  • 8







Ismét beigazolódott, ha olasz kajáról van szó, az csak isteni
lehet J! A
pizza egyik fajtájával, a Focaccia-val ismerkedtem ma meg, hála Limarának, aki
olyan gusztusos Focaccia receptet postolt tegnap, hogy azonnal ki kellett próbálnom:
Focaccia variációk

A Focaccia egy olasz kenyérlepény, jelentése eredetileg „formában
sült édes tészta”. Valójában a mi pogácsa szavunk is innen ered szerb-horvát, szlovén
közvetítéssel a „pogača-kerek kenyér, sütemény, lepény” formából.

A tésztáját ugyanúgy készítettem el mint Limara, a
feltéteken viszont változtattam az itthon talált alapanyagok alapján: feta,
olívabogyó, chili paprika, fokhagyma és vöröshagyma felhasználásával készítettem
két változatot.



Hozzávalók:

- A tésztához:


50 dkg finomliszt

1,5 tk. só


3 ek. olívaolaj


3 dl langyos víz


2,5 dkg friss
élesztő


1 tk. szárított vagy
1 ek. friss rozmaring

- A chilis-fetás-fokhagymás-olívabogyós
feltéthez:


fél chili paprika,
apró karikára vágva


4 gerezd fokhagyma,
vékonyra szeletelve


olívabogyó


feta


2 ek. olívaolaj


friss bazsalikom

- A hagymás-fetás-olívabogyós
feltéthez:


fél fej vöröshagyma,
vékony szeletekre vágva


3 gerezd fokhagyma,
vékonyra szeletelve


olívabogyó


feta


2 ek. olívaolaj


rozmaring



Elkészítés:

A lisztet egy tálba szitálom. Bevallom, ezt korábban sokszor
elmulasztottam,
de utána olvasva
rájöttem, hogy ez egy nagyon fontos munkafolyamat. Fontos, mert a liszt ettől
átlevegőzik, benne a szemcsék fellazulnak, ezért majd könnyebben veszi fel a
vizet.

Az átszitált liszthez hozzáadom a sót, a közepébe egy mélyedést
készítek, ebbe morzsolom az élesztőt, majd ide öntöm az olívaolajat és a
langyos vizet.

A tésztát elkezdem összedolgozni, és amikor már jól
összeállt, deszkán folytatom a gyúrást. Kb. 10 perc elteltével szép, selymes
felületű tésztát kapok.


A tésztát visszateszem a vékonyan kiolajozott dagasztó
tálba, és meleg helyre rakom, 30-35 percig kelesztem.

Ezután előveszem a tésztát, késsel kettévágom, kicsit átgyúrom,
konyharuhával letakarom, és még 10 percig pihentetem.

Két nagyobb tepsit sütőpapírral kibélelek, a tésztákat beleigazítom
és 5 mm vastagságú lepényeket formálok belőlük. Letakarom, még 10 percre hagyom
kelni, addig előkészítem a tölteléket.

A tésztába az ujjammal lyukakat nyomok, ezekbe teszem a
tölteléket. A tésztát megszórom a feldarabolt zöldségekkel és a sajttal, végül olívaolajjal
meglocsolom az egészet.

200 fokosra előmelegített (gázsütő 4-es fokozat) sütőbe teszem,
és 20-25 perc alatt ropogósra sütöm.