Sajtos és lekváros kifli

  • 2013.03.07.
  • 8





Az édes változat:

















Vasárnap délután rám tört az „ennék
valami finomságot”.

Mivel a közeli kisbolt
már bezárt, messzebbre pedig nem akartam menni, az itthon találtakból
kellett kitalálnom valamit: liszt, élesztő, sajt, lekvár. Pont ennyi kell egy
kiflihez, úgyhogy meg is volt az ötlet, chef in training
oldalán pedig egy jó
kis receptet is találtam hozzá, gyorsan neki is láttam a sajtos és lekváros
kiflik gyártásának.

Az eredményen
kicsit elcsodálkoztam, mert amellett, hogy nagyon finom lett, sikerült
reprodukálnom anyukám jól bevált sajtos kiflijét, aminek már korábban többször is
elkértem a receptjét, de valahogy sosem lett olyan jó, mint az övé. Hát most
pont olyan lett!

Úgy látszik kicsit
messzebbről kellett megközelítenem az egészet :).



Hozzávalók:

60 ml langyos víz

7 g szárított
élesztő vagy 50 g friss élesztő

1 ek. cukor

3,5 dl tej

2 tk. só

10 dkg vaj +
olvasztott vaj a kenéshez

2 tojás + 1 sárgája
a kenéshez

75 dkg liszt

sajt
lekvár
porcukor



Elkészítés:

Az élesztőt és a
cukrot elkeverem a langyos vízben és felfuttatom.

A tejet, a sót és a
vajat egy kisebb fazékba teszem, és közepes lángon felolvasztom, majd
félrerakom hűlni.

A liszt 2/3-át egy dagasztótálba szitálom,
hozzáadom az elkevert tojást, majd beleöntöm a tejes és az élesztős keveréket.
Jól összedolgozom az egészet. Kb. 10 percen keresztül dagasztom, közben
fokozatosan hozzáadagolom a maradék lisztet.

Ha van rá lehetőség, a kézi dagasztás
kiváltható kenyérsütőgép vagy dagasztógép használatával, ebben az esetben az
összes hozzávalót beleteszem, és kenyértészta jellegű tésztát keverek belőle.

A tésztát meleg helyre teszem, kb. egy óra
alatt a duplájára kelesztem.

Ezután lisztezett deszkára borítom, három
egyenlő részre osztom. Az egyik tésztát kb. fél cm vastag kör alakúra nyújtom,
az olvasztott vajjal megkenem, majd derelyevágóval vagy pizzavágóval felszeletelem.
Először félbe vágom, negyedbe, végül 16 szeletet kapok.

A szeletek szélesebb végébe egy kisebb
sajtcsíkot teszek (ha azt szeretném, hogy sajttal töltött legyen), édes
változat készítése esetén lekvárt kanalazok ugyanide. A kapott háromszögeket feltekerem,
és sütőpapírral kibélelt tepsibe teszem.

A másik két tésztadarabbal is megcsinálom
ugyanezt.

A sajtos kifli tetejét megkenem az elkevert
tojássárgájával, megszórom a reszelt sajttal vagy egész köménnyel, sóval és borssal.