Epres joghurttorta

  • 2020.05.13.
  • 2

Nagy örömömre a napokban egy pár kiló édes, hazai epret kaptam ajándékba,
így elmondhatom, hogy számomra hivatalosan is megkezdődött az idei eperszezon :)!Első körben joghurttortát készítettem belőle, egy régi, jól bevált recept alapján, amit már régóta szerettem volna leírni. A korábbiaktól eltérően most nem eper ízű joghurtból, hanem leturmixolt eperrel ízesített görög joghurtból kevertem ki. Aránylag nem sok epret raktam bele, mégis annyira intenzíven gyümölcsös íze lett, hogy legközelebb is így fogom csinálni. Az állagát is sikerült jól eltalálni, nagyon könnyű, habos, remegős lett, mondhatni épphogy összeállt (utólag már nem is értem, hogy sikerült egyben kiborítani a formából).Eredetileg szerettem volna még egy eper öntettel feldobni, amit aztán lusta voltam megfőzni - ha ezt előre tudom, eper darabokat szórtam volna még bele, így viszont csak mellé ettük a friss eperszemeket.Hozzávalók:400 g görög joghurt150 g cukor1 vaníliás cukor6 lapzselatin3 dl habtejszín200 g eperElkészítés:A lapzselatint 10 percre hideg vízbe áztatjuk.
Az epret megmossuk és leturmixoljuk.A görög joghurtot elkeverjük a cukorral, hozzáöntjük a leturmixolt epret és összeforraljuk. A kicsavart zselatin lapokat belekeverjük és hagyjuk kihűlni.A tejszínből kemény habot verünk, és a kihűtött joghurtos keverékhez adjuk. Formába öntjük és a hűtőben 4-5 órát pihentetjük.