Csíkos kalács

  • 2013.04.28.
  • 8







Mohától tanultam ezt a Csíkos kalácskoszorú receptet, ami
sokkal finomabb, mint a bolti megfelelője. Reggelire, vajjal megkenve, egy
csésze kávéval vagy tejjel, frissen és puhán, isteni…



Most sütöttem harmadszorra, és végre sikerült
kitapasztalnom, hogy gázsütőben milyen fokozat és mennyi idő kell neki. Kisebb
fokozaton, kevesebb ideig sütöttem, de még így is kicsit sötét lett a teteje.



Még azt megjegyezném, hogy mindenképpen érdemes holland
kakaóporral készíteni, mert sötétebbek lesznek tőle a csíkok, és kalács úgy mutatósabb.
Ezt most sima kakaóporral sütöttem, és látszik is, hogy fakóbbak a csíkok. Persze ettől még marad ez a kedvenc kalácsom :)!



Hozzávalók:

40 dkg finomliszt

20 dkg rétesliszt

15 dkg porcukor

30 ml tej
2,5 dkg friss élesztő

2 dl joghurt

2 tojás + 1 sárgája a kenéshez

5 dkg puha vaj

csipet aszkorbinsav

1 csomag vaníliás cukor

2 ek. holland kakaópor kevés vízzel kikeverve



Elkészítés:


Az élesztőt belemorzsoltam a langyos tejbe, hogy egy kicsit
felfusson, amíg kimérem a többi hozzávalót.




Egy kelesztőtálba teszem a lisztet, a porcukrot, a vajat, a
tojást, a joghurtot, az aszkorbinsavat és a vanillint, végül az élesztős tejet
is hozzáöntöm, és 10 percig dagasztom.


A
tésztát két részre osztom, az egyik felébe belegyúrom vízzel elkevert
kakaóport, és duplájára kelesztem mindkettőt egy óra alatt.



A megkelt tésztákat lisztezett deszkára borítom, majd
két-két részre osztom. Kinyújtom az egyik kakaós tésztát egy 20x50 cm-es
téglalappá, majd egy fehéret is. A kakaós lapot a fehér lapra teszem, és feltekerem.




A másik két tésztával is így járok el, a két „kígyót” összetekerem,
koszorút formálok belőle, a végeit összenyomom.



Sütőpapírral kibélelt tepsiben hagyom még kelni 45 percig, a
kelesztés félidejénél éles késsel bevágom az íveket.




Egy kevés vízzel
elkevert tojás sárgájával lekenem, 170 fokosra előmelegített (gázsütő 1,5-es
fokozat) sütőben 30 perc alatt megsütöm.