Kínai szezámmagos csirke

  • 2013.03.01.
  • 6












Ha betérek egy kínai büfébe, általában szezámmagos csirkét választok,
sült tésztával. Nagyon szeretem az édes-savanyú mázban megforgatott, puha
csirkemell falatkák ízét, mindezek ellenére még nem próbáltam otthon
elkészíteni, egészen mostanáig.
Valahogy úgy képzeltem el, hogy rengeteg
különleges hozzávaló kerül bele, de az első pár receptből kiderült, hogy
egyáltalán nem így van. Kicsit macerásabb elkészíteni, mint egy sima wokos
fogást, főleg ha még sült tésztát is pirítok hozzá, de megéri, mert a
végeredmény tényleg igazi kínai lesz :).




Hozzávalók:

450 g bőr nélküli, kicsontozott csirkemell (1 egész)

- A bundához:


2 ek. liszt


1 ek.
kukoricakeményítő


1/4 tk.
szódabikarbóna


1/4 tk. sütőpor


2 ek. szójaszósz


2 ek. víz


1 ek. száraz sherry
(elhagyható)


1 tk. növényi olaj


1 löttyintésnyi szezámolaj

- A szószhoz:


1 bögre csirkehúsleves alaplé
(készülhet egy 1/3 leveskockából is)



1/2 csésze kristálycukor


2 ek. 10%-os étecet


2 ek. szójaszósz


2 ek. szezámolaj


1 tk. chili paszta
vagy őrölt chili


1 nagy gerezd
fokhagyma lereszelve


1/4 bögre
kukoricakeményítő


1/2 csésze víz


4 ek. olívaolaj a
sütéshez


2-3 ek. pirított
szezámmag




Elkészítés:

A csirkemellet 2-3 cm-es kockákra darabolom.

Először elkészítem a bundát: a lisztet, kukoricakeményítőt,
szódabikarbónát, sütőport egy tálba teszem, hozzáöntöm a szójaszószt, a
sherryt, a vizet, a növényi olajat és a szezámolajat, jól elkeverem az egészet.
Belekeverem a felkockázott csirkemellet, jól megforgatom benne és 20 percre a
hűtőbe teszem, hogy kicsit pácolódjon.

Ezalatt elkészítem a szószt: a csirkehúsleves alaplevet, a
cukrot, az ecetet, a szójaszószt, a szezámolajat, a chilit és a reszelt fokhagymát
egy serpenyőbe rakom és felforralom. A kukoricakeményítőt a vízzel simára
keverem, és beleöntöm a forró szószba, 2-3 percig rotyogtatom, amíg tiszta,
sűrű állagú nem lesz.

Az olívaolajat serpenyőben felforrósítom, két részletben, 3-4
perc alatt kisütöm a bundázott csirkemell darabokat, közben megforgatom őket,
hogy mindenhol megpiruljanak.

Az elkészült csirkemell falatokat egy papírtörlővel kibélelt
tányérra szedem.

A szezámmagot egy teflonos serpenyőben, állandó kevergetés
mellett pár perc alatt megpirítom és a tűzről levéve hozzákeverem a csirkemellet, tálalás előtt jól meglocsolom a szósszal.

Főtt rizs, vagy kínai sült tészta illik hozzá köretnek.