Spagetti All’ Arrabiata

  • 2013.02.17.
  • 9







Öt évvel ez előtt, a Totalcar egyik lakóautó tesztjében
találkoztam először ezzel a tésztaétellel.

A Thököly úton autózva azt tesztelték, hogy menet közben lehet-e
főzni
:)…
az ember sosem tudhatja, hol akad jó receptekre.

A Spagetti All’ Arrabiata egy gyors, egyszerű fogás, és
emellett nagyon finom is. Eredetileg pennével készítik, de a spagettihez is
nagyon passzol. Parmezánnal, vagy akár Pangrattato-val megszórva is
fogyasztható.



A Pangrattato nem más, mint fűszerekkel pirított
zsemlemorzsa. A szegény ember parmezánjának is szokták nevezni, a drága sajt
helyettesítésére találták ki annak idején. Kakukkfűvel, petrezselyemmel,
chilivel, vagy akár fokhagymával is ízesíthető.


















































Amikor először elkészítettem, Jamie Oliver receptjéből indultam ki, ez be is vált, azóta is így készítem.


Hozzávalók:

5 ek olívaolaj

2 egész chili paprika

6 gerezd fokhagyma

1 fej vöröshagyma

680 g natúr paradicsomszósz

friss bazsalikom apróra vágva

frissen őrölt bors



1 ek cukor

spagetti tészta

reszelt parmezán sajt



Elkészítés:

A spagetti tésztát felteszem főni.

Előkészítem a zöldségeket: a vöröshagymát és a fokhagymát
apróra vágom, a chili paprikát felkarikázom. A paprikaszeletek közepéből ki
szoktam rázni a magokat, hogy ne legyen túlságosan csípős a paradicsomszósz.

Egy serpenyőbe kimérem az olívaolajat és alacsony lángon
felmelegítem. Hozzáadom a vöröshagymát, a chili paprikát és 5 perc alatt megpirítom az egészet majd beleszórom a fokhagymát is.

Hozzáöntöm a paradicsomszószt, jól elkeverem, 20 percen át
főzöm közepes lángon. Amikor már besűrűsödött, bazsalikommal, sóval, borssal és
cukorral ízesítem.
Mielőtt levenném a tűzről, hozzáadom a fokhagyma másik felét is és kicsit összerotyogtatom a szósszal. A fokhagyma így nyers marad, ezért egy kis csípős ízzel gazdagítja a paradicsommártást.

Az elkészült Arrabiata-t a tésztára halmozom, reszelt
parmezánnal vagy pangrattato-val a tetején tálalom.





Pangrattato



Hozzávalók:

3 ek zsemlemorzsa

2 ek olívaolaj

1 ek friss kakukkfű apróra vágva



Elkészítés:

Az olívaolajat egy serpenyőben felmelegítem, majd hozzáadom
a zsemlemorzsát és a kakukkfüvet. Kb. 3 perc alatt, állandó kevergetés mellett,
közepes lángon ropogósra pirítom.