Mákos kelt kalács

  • 2017.02.03.
  • 5

Még egy mákos, mert a mákos mindig jöhet, minden mennyiségben. A mák már önmagában garancia a sikerhez, nálunk legalábbis nagy népszerűségnek örvend.
Sütőkövön sült ezt a csavart kalács, de tepsiben is készíthető, ha épp nincs kéznél sütőkő.
Ajánlom minden mákrajongó és kalácskedvelő figyelmébe!A recept a Kifőztük magazinban is megjelent.Hozzávalók:- A tésztához:
50 dkg liszt
3,5 dkg friss élesztő
1,5 dl tej
1 dl víz
5 dkg cukor
5,5 dkg vaj
2 tojássárgája
3/4 teáskanál só- A töltelékhez:
15 dkg darált mák
10 dkg porcukor
4,5 dkg olvasztott vaj- A tetejére:
tojásfehérje- A sütőlapáthoz:
búzadaraElkészítés: A langyos vízben feloldjuk a cukrot, felfuttatjuk benne az élesztőt. A tejet felforraljuk, a vajra öntjük, kihűtjük. Dagasztótálba mérjük a lisztet, a sót, a tojássárgáját, hozzáöntjük a vajas-tejes keveréket és a felfuttatott élesztőt. Kb. 10 percen keresztül dagasztjuk, amíg lágy, sima tésztát nem kapunk, majd kelesztőtálban 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.A sütőt a sütőkővel együtt 230 fokra melegítjük, majd a követ további 1/2 órán át hevítjük. A tésztát lisztezett felületre borítjuk, 2-3 mm vastag téglalappá nyújtjuk, és megkenjük az olvasztott vajjal. A porcukorral elkevert mákkal egyenletesen megszórjuk, és a hosszanti oldalánál fogva feltekerjük. Késsel hosszában kettévágjuk, és a 2 tésztaágat egymáson átcsavarjuk. Az így kapott fonatot kör alakúra formázzuk, a villával felvert tojásfehérjével megkenjük. A búzadarával megszórt sütőlapát segítségével a forró sütőkőre csúsztatjuk, és 175 fokon 30 perc alatt megsütjük.