Narancsos mézeskalács ízű galette

  • 2020.12.15.
  • 5

A galette a franciák közkedvelt pitéje, sokféle módon variálható. Nyáron piros gyümölcsökkel, málna, eper, meggy, cseresznye.... most egy karácsonyi hangulatot idéző narancsos, mézeskalács fűszerezésűt sütöttem. Az eredeti galette tésztában nem szerepel sütőpor, én tettem egy kicsit hozzá. Szerintem így sokkal omlósabb, lágyabb, de ugyanakkor roppanósra sült. Próbáljátok ki, könnyen és gyorsan elkészíthető. Nálunk nagyon gyorsan elfogyott, fotózni is alig tudtam. :))Hozzávalók:20 dkg liszt2 csapott evőkanál holland kakaópor5 evőkanál cukor1 kiskanál mézeskalács fűszerkeverék2 csipetnyi sófél tasak sütőpor2 evőkanál tejföl12 dkg lágy vajA töltelék:3 nagyobb narancs4 evőkanál búzadara10 g vaníliás
cukorízlés
szerinti pici reszelt gyömbér ( elhagyható)A sziruphoz:2 dl víz20 dkg cukorA tészta hozzávalóit egy nagy tálban kézzel alaposan összegyúrjuk, majd fóliába csomagolva legalább egy fél órára hűtőbe tesszük.A narancsot megpucoljuk, a fehér részét is eltávolítjuk. Kb. fél cm-es karikákra vágjuk.A cukrot feloldjuk a 2 dl vízben, felforraljuk majd ebben a szirupban 5-6 percig főzzük a narancsszeleteket. Tányérra szedve hagyjuk kihűlni.
A tésztát két sütőpapír között kb. 30 cm átmérőjű kör alakká nyújtjuk, ha nem sikerül, az sem baj, nekem most oválisra sikerült. :) Ha egy picit ragad a tészta, lisztes kézzel gyúrjuk át ás utána nyújtsuk ki.A tészta közepét megszórjuk a darával, elrendezgetjük rajta a narancsszeleteket, majd a tészta széleit körben ráhajtogatjuk. Megszórjuk vaníliás cukorral, egy kis friss gyömbért is reszelthetünk rá.
A tésztát a sütőpapírral együtt áthúzzuk egy tepsire.
170 fokra előmelegített sütőben,
légkeveréses módban 20-25 perc alatt megsütjük.
Ha kihűlt, megszórjuk porcukorral.