Aranygaluska

  • 2020.04.18.
  • 2

Hozzávalók:60 dkg fehér liszt3 dkg friss élesztő5 evőkanál cukor1 csipet só2 tojás sárgája1 citrom reszelt héjakb. 3 dl langyos tej7 dkg vajA szóráshoz: kb 12 dkg darált dió, 3 evőkanál cukor, 5 dkg vajEgy deci langyos, cukros tejben elmorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.
A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk az olvasztott vajat, cukrot, a két tojás sárgáját, egy csipetnyi sót, belereszeljük a citrom héját. Végül belekeverjük a maradék tejet és a felfuttatott élesztőt.Kézi robotgéppel fényes, lágy tésztát dagasztunk. Letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.A megkelt tésztát lisztezett vagy sütőpapíros deszkán kb. 4-5 cm vastagra kinyújtjuk. Egy magasabb falu formát, nálam kerek kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral, az alját és az oldalát is átkenjük olvasztott vajjal.
A kinyújtott tésztából galuskákat szaggatunk, én pogácsaszaggatót vagy egy kisebb átmérőjű poharat szoktam használni.
A galuskákat egymás mellé rendezzük a formában úgy, hogy legalább 1 cm rés legyen közöttük, így bőven lesz helyük megnőni. Lekenjünk olvasztott vajjal majd megszórjuk
a diós cukros keverékkel.Ezt addig ismételjük, míg a galuskák elfogynak. Nálam ebből a mennyiségből 3 réteg jön ki. Fontos, hogy a galuskák között elég hely maradjon. Ne felejtsük el vajjal megkenni, dióval megszórni!Sütés előtt további fél órát letakarva pihentetjük.Végül 170-180 fokos előmelegített sütőben 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük. A dió elég hamar megpirul, a sütés vége fele egy fóliával letakarhatjuk, hogy ne égjen meg. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a belseje is megsült.
Ha kész az aranygaluska, hagyjuk kissé kihűlni, majd jó sok vanília öntettel nyakon öntve tálaljuk! :)))A vanília öntethez egy csomag vaníliás pudingport elkeverünk 4 evőkanál cukorral, majd 8 dl tejet hozzáadva sűrű öntetet főzünk. Takarékon, folyamatosan kevergetjük, hajlamos nagyon gyorsan leégni.A tészta kelesztés után:Jó sütögetést
kívánok!