Hagyományos nyári lángos

  • 2020.06.06.
  • 6

A kefíres lángos mellett ezt a hagyományos receptet szoktam még használni, mindkettőt nagyon szeretjük. Az eredeti receptet Limaránál olvastam.Hozzávalók:60 dkg lisztkét kiskanál sócsipetnyi cukor3 dkg friss élesztőkb 4 dl langyos víz2 evőkanál olajTejföl, sajt, fokhagyma a tetejére.
Az élesztőt felfuttatjuk kevés cukrozott langyos vízben.A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, sót, a maradék langyos vizet. Robotgéppel elkezdjük dagasztani, majd amikor a tészta összeállt, hozzáadjuk a 2 kanál olajat is.
Lágy, még enyhén ragacsos tésztát kapunk. Letakarva a duplájára kelesztjük.A megkelt tésztát ágyúrjuk, majd 8 egyenlő részre osztjuk és gombócokat formázunk. Én egy olajjal megkent tálcára szoktam sorakoztatni őket, és még 10 percig pihentetem.A gombócokat olajos kézzel óvatosan kinyújtjuk, majd bő olajban, közepes lángon kisütjük. A hólyagos lángos titka, hogy a szélét néhányszor megemelgetjük
és helyenként a tésztát megpróbáljuk az olaj alá nyomkodni. Én egy hosszú húsfogót szoktam használni. :)A kisült lángosokat papírtörlőre szedjük, hogy leitassuk a felesleges olajat, majd ízlés szerint tálaljuk. Nálunk még mindig a hagyományos, fokhagymával megkent, sajtos tejfölös a menő! :)))