Bakonyi betyárgombóc, rókagombával, nokedlivel
- 2020.09.18.
- 7
Először készítettem ezt az ételt, nagyon ízlett mindenkinek, így felkerült a kedvencek listájára. Könnyen és gyorsan készen van, a receptet több idő volt megírni, mint az ebédet elkészíteni! :))A gombóc hozzávalói:50 dkg darált hús3 tojás4
evőkanál zsemlemorzsakb. 1/2 tk sóízlés szerint őrölt
fekete bors2 gerezd zúzott fokhagyma, nálam most kiskanálnyi fokhagymakrém1 kiskanál gulyáskrém ( elhagyható)Hozzávalók a mártáshoz:30 dkg rókagombakb. 4 evőkanál olaj1 fej vöröshagyma1 tv paprika1 paradicsom1 gerezd fokhagymasó, bors ízlés szerintpár csipetnyi pirospaprikakb 2 dl
tejföl1 csapott evőkanál lisztA darált húst összekeverjük a tojásokkal, sózzuk, borsozzuk, ízesítjük fokhagymával, pici gulyáskrémmel. A húsmasszának kézzel formázhatónak kell lenni, ha túl lágy tegyünk hozzá még egy kis zsemlemorzsát.
Míg készül a gombamártás, az ízek jól összeérnek.A mártáshoz egy nagyobb serpenyőben vagy lábosban olajat hevítünk és az apróra vágott hagymát megdinszteljük. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, átkeverjük, majd a serpenyőt lehúzzuk a tűzről és megszórjuk pirospaprikával.
Hozzáadjuk a kis kockákra vágott paprikát, paradicsomot, sózzuk, ízlés szerint borsozzuk, majd felöntjük kb. 1,5 dl vízzel és fedő alatt kb. 10 percig pároljuk.Ezután mehet bele a rókagomba. Nem kell sok idő neki, fedő alatt kb 15 perc. Ha szükséges, az elfőtt vizet pótoljuk.
A húsmasszából nedves kézzel diónyi nagyságú gombócokat formázunk és belerakosgatjuk a gombamártásba. Annyi vizet adunk hozzá, hogy a gombócok kétharmadát ellepje.Lefedjük és további 20-25 percig takarékon főzzük.
Míg fő a gombóc, a tejfölt krémesre keverjük a liszttel, pici vizet adunk hozzá, hogy könnyebb legyen kikeverni.Végül a tejfölös lisztes keverékkel besűrítjük a szaftot. Hagyjuk egyszer felforrni és készen is van.
Nokedlivel tálaljuk, ha van, megszórhatjuk friss petrezselyemmel.
A nokedlihez 50 dkg lisztet összekeverünk 2 tojással és annyi vízzel, hogy sűrű, de még könnyen keverhető masszát kapjunk. Sózzuk, majd lobogó, sós vízben nokedliszaggatóval, adagonként kiszaggatva megfőzzük. A vízbe szaggatott nokedlit átkeverjük, hogy ne ragadjon le a lábos aljára. Amint feljött a tetejére, leszűrjük, leöblítjük és úgy szedjük egy tálba.
Jó étvágyat kívánok!