Sült lazac kék szőlő mártással, tört burgonyával

  • 2020.09.11.
  • 6


Reggel a boltban araszolgatva megláttam a friss lazacot és egyből tudtam, hogy ma ez lesz az ebéd. Vettem mellé egy adag kék szőlőt, gondoltam lesz belőle egy jó kis mártás a hal mellé...még soha nem készítettem hasonlót, nem tudtam, hogy illik
a két ízvilág egymáshoz, de éreztem, hogy ebből valami nagyon jó fog kisülni. És szőlőmártás sem volt még, szóval többszörösen első alkalom!

Nagyon finom lett, a gyerekek mind megették, szóval bátran ajánlom! :))Hozzávalók a mártáshoz:kb. 20 szem kék szőlőfél citrom reszelt héja1 evőkanál frissen facsart citromlékb. 1 evőkanál fehérborecet1 kiskanál méz20 g vaj1 kisebb fej
lila hagyma1 szál újhagymaA lazachoz:
1 szelet lazac, kb. 30 dkg (Lidl)só, borsfél citrom reszelt héja, citromléolíva olajElőször elkészítjük a szőlőmártást. Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, rádobjuk az apróra vágott lila hagymát, újhagymát. Pár perc alatt megdinszteljük.A nagyobb szőlőszemeket kettévágjuk, a kisebbek mehetnek egyben. A dinsztelt hagymához adjuk a szőlőt, picit megsózzuk, hozzákeverjük a mézet, belereszeljük a fél citrom héját, ízesítjük citromlével, fehérborecettel, ízlés szerint. Ezért többször kell kóstolgatni! :)Néhány perc alatt összeforraljuk. Kb. 7-8 perc.A lazacról egy éles késsel lekapargatjuk a pikkelyeket. Sózzuk, borsozzuk, bedörzsöljük reszelt citromhéjjal.
Egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat és bőrével lefele beletesszük a lazacot. 3-4 percig közepes lángon pirítjuk, majd további oldalanként 2-2 percig sütjük. Ha vastagabb a lazac, pár percre fedjük le fedővel és úgy süssük tovább.
Héjában főtt tört burgonyával tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!

Címkék

Lazac Halak