Mandulás birsalmatorta vaníliakrémmel

  • 2020.10.20.
  • 6


Régóta szerettem volna egy birsalmás tortát, tegnap végre sikerül időt és birsalmát keríteni hozzá! :)) Mivel nem volt kész receptem, csak elképzelésem, így a mandulás tortaalapon kívül,
minden más menet közben alakult. Nagy sikere volt itthon, szerintem felkerül a kedvencek közé. :)
Hozzávalók a piskótához:8 L-es tojás12 dkg liszt10 dkg örölt mandula15 dkg cukorfél zacskó sütőpor2 evőkanál citromléHozzávalók a birs krémhez:6 nagyobb birsalmacukor ízlés szerint (pár kanálnyi)pár szem szegfűszegkét csipetnyi őrölt fahéjHozzávalók a vanília pudinghoz:
1,5 tasak vanília puding5 dl tej3 evőkanál cukor15 dkg vaj vagy margarinA fehér krém 3 dl Hulala cukrásztejszín keményre verve.
Szükség lesz még 4 evőkanál savanykásabb piros lekvárra, nálam most körtés-cseresznyés, de a málna is tökéletesen illik hozzá.A tetejére cukrozatlan kakaópor és bonbonok a díszítéshez.
Először elkészítjük a mandulás piskótát. Egy 26 cm-es kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral, vagy kivajazzuk, lisztezzük. Én az előbbit szoktam, úgy a kész piskótát sokkal könnyebben ki tudjuk szedni a formából.
A lisztet, őrölt mandulát
és a sütőport összekerjük. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből és citromléből kemény habot verünk, a cukrot kanalanként adagoljuk.
Egyenként hozzákeverjük a tojássárgákat is. Majd óvatosan, adagonként fakanállal hozzákeverjük a mandulás lisztet is. A lényeg, hogy minél több levegőbuborék maradjon a tésztában, rázogatni, ütögetni nem szabad.A masszát beleöntjük a formába és 170 fokos előmelegíttett sütőben 35-40 perc alatt megsütjük. Légkeveréses módban. Ha sima sütönk van, 180 fokos legyen.
A kész piskótát rácsra téve hagyjuk kihűlni, után szeleteljük 3 lapra.
Míg hűl a piskótánk, elkészítjük a krémeket. A birsalmákat alaposan megmossuk, ha szép, világos a héjuk nem vágjuk le, azzal együtt szeleteljük. Cukros, fahéjas, szegfűszeges vízben 10-15 perc alatt puhára főzzük. Én 2 kanál cukrot tettem a vízbe. Ha már puha, leszűrjük, tálba tesszük, még melegen villával összenyomkodjuk. Hozzákeverjük a puha vajat, és ízlés szerinti cukrot. Én jobban szeretem, ha savanykás marad, így nem sok cukrot adtam hozzá, kb. 2 evőkanálnyit. Egy csipetnyi fahéj is mehet bele.A pudingot elkészítjük a szokásos módon, amikor langyosra hűlt, belekeverjük a puha vajat. Többször átkeverjük, hogy jó krémes legyen.
A Hulalát kemény habbá verjük, külön nem kell cukrozni.Végül összeállítjuk a tortát.
Az alsó lapot megkenjük a birskrém felével, erre jön a vanília krém fele, és a habtejszín harmada.A második lapot előszőr a málna vagy cseresznyelekvárral kenjük, utána jön a birs, vanília, habtejszín második harmada.
Végül beborítjuk az utolsó lappal, az egészet átkenjük a maradék habtejszínnel. A tetejét megszórjuk cukrozatlan kakaóporral és ízlés szerint dísztjük. Én most többféle bonbont rakosgattam rá.
Tálalásig a hűtőbe tesszük, legalább 3 óra kell, hogy az egész jó összeálljon, az ízek összeérjenek.

Címkék

Desszertek Torták