Olasz húsgolyók paradicsomszószban

  • 2020.04.24.
  • 2

Hozzávalók a gombócokhoz:50 dkg darált hús, nálam sertés5 dkg zsemlemorzsakb. 1,5 dl tej1 tojás1 csokor petrezselyemzöldsó, bors1 gerezd zúzott fokhagyma10 dkg reszelt sajt, nálam edamiA paradicsomszószhoz: 350 g sűrített paradicsom (Lidl, üveges), ízesítéshez só, bors, barna cukor, őrölt szegfűbors, olíva olaj, pár levél friss bazsalikom, morzsolt oregánó. Sűrített paradicsom helyett használhatunk hámozott darabolt paradicsom konzervet is.Először összeállítjuk a gombócokat. Az összes hozzávalót összekeverjük, lágy, de még formázható masszát kell kapnunk, további tejjel még lazíthatunk rajta. Legalább fél óráig pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek.Közben elkészítjük a paradicsomszószt. Egy lapos, széles edényben olívaolajon megdinszteljük a felkockázott vöröshagymát.
Hozzáadjuk a paradicsompürét, ízlés szerint sózzuk, borsózzuk, megszórjuk barna cukorral. Mi úgy szeretjük, ha enyhén édeskés. Fűszerezzük továbbá oregánóval, szegfűborssal. Hozzáadunk kb.2 dl vizet és fedő alatt takarékon összefőzzük.Végül a gombócokat a szószba helyezzük lehetőleg úgy, hogy egymás mellé kerüljenek.Lefedve kb. fél óra alatt kis lángon puhára főzzük.Ha készen megszórjuk friss bazsalikommal.Spagetti vagy héjába főtt burgonya illik hozzá.
Jó étvágyat kívánok!