Citromos cukormázas kuglóf

  • 2020.09.05.
  • 7


Jó dolgunk van mostanában, Csenger rákapcsolt a sütemények gyártására. Egyiket süti a másik után, anyukám nagy örömére, mert ő nagyon édesszájú. Ez a kuglóf is az ő keze munkája, fogadjátok szeretettel a receptet és a képeket is, amiket szintén ő készített. :) Nagyon büszke vagyok rá, hogy 16 évesen ilyen kis csodákat alkot. :))Hozzávalók:5 tojás18 dkg vaj22 dkg cukor1 citrom1 csipet só22 dkg liszt15 dkg tejföl1 csomag sütőporA öntethez: 20 dkg porcukor és 4-5 evőkanál citromléA forma kikenéséhez vaj és liszt.
A sütőt melegítsük elő 200 fokra. A kuglóf formát vajazzuk ki, majd szórjuk meg liszttel.
A tojásokat válasszuk ketté, a fehérjéből verjünk kemény habot.A vajat olvasszuk meg, mikróban vagy kis edényben a tűzhelyen, várjunk amíg egy kicsit kihűl.
A tészta titka, hasonlóan a muffin tésztához, hogy először a nedves hozzávalókat keverjük össze, után jönnek a száraz belevalók.
A sárgákat a cukorral, sóval, a citrom levével és reszelt héjával, tejföllel, vajjal keverjük krémesre. Majd adjuk hozzá kanalanként a sütőporral elkevert lisztet.Végül laza mozdulatokkal keverjük bele a fehérjehabot is.
A masszát öntsük a formába és tegyük a 200 fokos sütőbe, légkeveréses mód. 10 perc után vegyük vissza a hőfokot 170 fokra és így süssük még további 35-40 percig. Tűpróbával ellenőrizzük .
Ha megsült, várjunk míg kicsit lehűl és utána borítsuk ki a formából. Sütőrácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.Az öntethez a porcukrot keverjük simára a citrom levével, majd csorgassuk a kihűlt kuglófunk tetejére.
Jó sütögetést kívánok!