Tojásos lecsó

  • 2020.05.30.
  • 0

A családban mindenki nagyon szereti a lecsót, kolbásszal, virslivel, rizzsel, tarhonyával, spagettivel vagy tojásosan. Szóval jöhet bárhogy, bármikor! :)) Most a tojásos változatot hoztam el nektek. Én úgy szeretem, ha a paradicsom már szinte teljesen szétfőtt, a paprika meg picit még roppanós. Ha jóféle, vékony héjú vagy házi paradicsomból készítem, nem szoktam a héját lehúzni.Hozzávalók:4-5 db érett paradicsom3-4 paprika1 nagy fej vöröshagyma1 közepes méretű sárgarépa (elhagyható, de szerintem nem érdemes)2 gerezd fokhagymasó, bors, csipetnyi majoránnakét csipetnyi pirospaprikaoregánó (elhagyható)ha van, pár levél friss bazsalikombarna vagy nád cukor ízlés szerint10 dkg bacon (elhagyható)kb. 10 dkg száraz kolbász2-3 virsli (nálam füstölt, sertés, Lidl)olajszemélyenként 1-1 tojásA paradicsomot kis kockákra vágjuk, a paprikát kicsumázzuk, hosszában negydeljük és kb. 1 cm-es csíkokra vágjuk. A répát is felkarikázzuk.
Kevés olajon üvegesre dinszteljük az apróra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a kolbászkarikákat, zúzott fokhagymát. Pár másodpercig keverjük, majd levesszük a tűzről és belekeverjük a pirospaprikát.Hozzáadjuk a paradicsomot, répát is, sózzuk, borsozzuk, ízesítjük majoránnával, kevés oregánóval. A paradicsom savasságától függően, kicsit megcukrozzuk.
Fedő alatt addig pároljuk, míg a paradicsom szétfő.
Ezután hozzáadjuk a paprikát is, az elfőtt vizet pótoljuk. Mi úgy szeretjük, ha a lecsónak jó sok szaftja van.Ha a paprika roppanósra puhult, hozzáadjuk a felkarikázott virslit és további 6-8 percig főzzük. Ha szükséges, utánaízesítünk.
Egyszerre nem szoktam az egész lecsót tojással elkészíteni, inkább csak annyit, amennyi biztosan elfogy, mert szerintem frissen az igazi. Így annyi lecsót szedek egy serpenyőbe, ahány személynek tálalom, és személyenként 1-1 felvert tojással összesütöm. Néhány kevergetés, kicsit rottyan és készen is van! Végül megszórjuk pár levél friss bazsalikommal.
Jó étvágyat kívánok!