Égett tészta lépésről lépésre (paleo)

  • 2018.02.01.
  • 3

Égetett tésztát készíteni hagyományosan se volt egyszerű, számtalan buktatója van, ugyanúgy, ahogy a paleos változatának is. Viszont, ha betartjuk a szabályokat és nem variálunk semmin, akkor sikerülni fog.Hozzávalók 24 darabhoz:a tésztához:15 dkg nyílgyökérliszt10 dkg
kókuszolaj12,5 dkg víz4 L-es tojásA tésztához a sütőt 225 fokra előmelegítjük. Fontos, hogy ilyen hőmérsékletű legyen, mert egyébként nem fog megemelkedni a tészta és hiába voltunk recept hűek, nem lesz üreges a tészta. Nálam egy pontos sütőhőmérő van betéve, mert a sütőm sajnos csal. 20 fok eltéréssel üzemel. :( Ez
pedig pont elég lenne ahhoz, hogy ne sikerüljön a végére.Tapadásmentes edényben az olajat a vízzel addig melegítjük, amíg gyöngyözni nem kezd. Hozzáadjuk a lisztet és folyamatosan kevergetve addig tartjuk a tűzön, amíg felveszi a folyadékot. ilyen csiríz szerű masszát kapunk.Áttesszük habverő fejjel ellátott robotgép táljába. Folytonos verés közben egyesével hozzáadjuk a tojásokat (mindegyikkel egy-egy percig verve). Fontos, az idő, mert a célunk az, hogy minél több levegőt juttassunk a masszába, hogy szép levegős lyukacsos legyen majd a tésztánk.A második tojás hozzáadása után még csomós a tészta, de már látszik, hogy kezd kisimulni.Az összes tojás hozzáadása után ilyen a tészta. Maradhat benne pici csomócska, nem kell megijedni tőle, sütés közben kisimul.Általában kanállal szoktam halmokat rakni a sütőpapíros (szilikonos) tepsire, itt most habzsákba szedtem, hogy látszódjon milyen az állaga a tésztának. 15-ös csillagcsőrt használtam amúgy és 12 darabot raktam egy tálcára.10 perc sütés után ilyen lesz. Ne nyitogassuk a sütőt, mert összeesik. Szép higgadtan vegyük tudomásul, hogy megnőtt.Most kell a hőmérsékletet visszavenni 175 fokra és még 20 percig sütni. A sütőből kivéve ilyen lesz. Nem esik össze.