Almáspite-torta

  • 2015.04.25.
  • 6

A torta eredeti ötlete Lajos Mari és Hemző Károly "99 családi sütemény 33 színes fotóval" című könyve 57. oldalán található receptből származik. Igazából egy, de nagyon fontos dolog került megváltoztatásra, mégpedig a tészta elkészítése. Miután manapság sok fajta és jó minőségű félkész termék, így tésztaféle is kapható, így úgy gondoltam, hogy ezzel nem kell az időt tölteni. Javaslom mindenkinek a különféle rétesek, különböző leveles vajas tésztával és omlós tésztával készülő süteményeknél próbálkozzanak bátra(bba)n a félkész tésztákkal, mert garantált a sikerélmény, egyszerűbben és gyorsabban készülhetnek el a finomságok.Persze nem beszélek le senkit arról, hogy nekilásson és maga gyúrjon, pepecseljen, de ami jó és használható, azt használni kell szerintem.Hozzávalók:1 csomag omlós tészta (készen kapható)1,5 kg alma (vegyesen savanykás és édesebb fajta)10 dkg kristálycukor2 marék darált dió1 marék zsemlemorzsa1 csomag vaníliás cukorfahéj (ízlés szerint)1 csomag vaníliás pudingporElkészítése:
Készítsük el az almatölteléket. Az almát tisztítsuk meg, majd nagy lyukú reszelőn reszeljük le és a cukorral, vaníliás cukorral és ízlésünk szerint fahéjjal pároljuk puhára, illetve addig pároljuk, amíg levének legnagyobb részét elfövi. Ekkor hagyjuk kihűlni. Ha langyos, akkor belekeverjük a vaníliás pudingport, alaposan eldolgozzuk. A töltelékkel készen is vagyunk.Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra.Szükség lesz egy pitesütő formára (vagy gyümölcstortaformára), amely kb. 30 cm átmérőjű. A piteformát vékonyan kiolajozzuk, vagy vajjal kikenjük. A kész omlós tésztával kibéleljük a formát, mindenhol gyengéden belenyomkodjuk a tésztát, egészen a pereméig. Ha tészta elhelyezkedett a formában, akkor az alját meghintjük egy marék zsemlemorzsa és darált dió keverékével, majd belesimítjuk az almatölteléket. A töltelék tetejét meghintjük a maradék darált dióval, majd betoljuk a meleg sütőbe, ahol 45 perc alatt készre sütjük.A kész süteményt hagyjuk hűlni, majd tortaformán szeleteljük. Egy gombóc finom vanília fagyit biztosan elbír, ha van otthon...