Árpás vargányleves

  • 2018.02.11.
  • 4

Gombából nagyon sokféle módon készíthető leves. Ha valaki olyan szerencsés, hogy erdei gombához, éppen vargányához jut, akkor érdemes vele kísérletezni, hozzátéve, hogy egyszerűen elkészítve a legnagyszerűbbek ezek a hozzávalók. Martha Stewart egyik műsorában láttam ezt a receptet, azt felidézve készítettem el.Hozzávalók:2,5 dkg szárított vargánya15 dkg hántolt árpa (gersli)15 dkg apró szemű csiperke (barna csiperke)2 szál sárgarépa3 db zellerszálmarhahús alaplé (hiányában víz is megfelelő)tejföllisztsó, borsElkészítése:A szárított vargányát bő vízbe áztatjuk fél órára, majd azt követően fél órát főzzük (a recept szárított gombával mutatta a levest, én is ebből készítettem, gondolom friss gomba is jó hozzá, bár így talán koncentráltabb az íze).A gerslit bő sós vízben puhára főzzük (kb 30-40 perc).A sárgarépát és a szárzellert egyforma darabokra aprítjuk, a gombát negyedeljük (ha apró, ha nagyobb, akkor a répa és szárzeller méretére vágjuk), majd nagyon forró serpenyőben pár perc alatt kevés olajon aranybarnára pirítjuk, a megfőtt szárított vargányát feldaraboljuk.Olívaolajban párolni kezdjük a répát, majd rádobjuk a szárzellert, ahogy puhulásnak indultak a zöldségek, akkor rátesszük a megfőtt gerslit, a gombákat, ráöntjük a vargánya főzővizét, felöntjük marha alaplével, sózzuk, borsozzuk és addig főzzük, míg minden megpuhul.Tejfölt pici liszttel elkeverünk, majd hőkiegyenlítéssel behabarjuk a levest.Forrón tálaljuk.Egyszerű, de nagyszerű...