Meggyes piskóta házi csokival

  • 2015.07.09.
  • 7

Régen jelentkeztem új recepttel, most tehát itt az ideje. Igaz, ez nem annyira új, meg kicsit csalok is - hiszen a kakaó nem használható az étrendben, mi viszont már bevezettük, úgyhogy a szigorúan gaps diétán lévők hagyják le a csokit!Tegnap egy csodás (normál) csokis-meggyes rétest sütöttem és már tudtam, hogy ma át kell konvertálnom a Delikvensnek is, már csak azért is, mert volt itthon a múltkorról saját készítésű házi csoki. Rém egyszerű: kókuszzsírt (kb. 0,5 dl-t) óvatosan felmelegítettem, 2 kk. bio kakaóport és 1-2 kk. mézet adtam hozzá. Egyneműre kevertem és vékony formába öntve hagytam megszilárdulni. Hűtőben tároltam felhasználásig.A piskótát (majdnem) a szokásos módon készítettem el: 1 egész tojás és 2 sárgája ment az egyik edénybe, 2 fehérje ment a másikba. Először a pici sóval az utóbbit vertem kemény habbá, majd az előbbihez 1 kanál mézet, kevés vaníliaport és 3 kanál vizet adva jól megdolgoztattam a kézi mixert - hosszan, fehéredésig - sűrűsödésig mixeltem. Végül 4 evőkanálnyi liszt ment bele (mandula v. dióliszt az ideális, nekünk már barna rizsliszt), majd a habbá vert fehérje. Kókuszzsírral kikentem egy kis tepsit és még egy kevés liszttel is megszórtam. Ebbe ment a massza, aminek a tetejére szintén egy leheletnyi liszt került, hogy felszívja a meggy levét. A kimagozott és elfelezett (sőt negyedelt) meggyet nem sajnáltam a tetejéről, mint ahogy a csokidarabkákat sem. Előmelegített, 160 fokos sütőben szépen lassan sült 25-30 percet. Nem lehet olyan szépen szeletelni, mint a normál piskótát, viszont ugyanolyan finom!! :) Tálalásnál megszórtam egy kevés kókusztejporral, így teljesen olyan volt, mint az "igazi". :)