Almás pite Nektek

  • 2020.11.01.
  • 0


Annál jobb érzés nincs a világon, amikor készítesz valamit, és már evés közben mindenki a receptet akarja. Imádom. És titeket, akik ezt csináljátok mégjobban. :)Hozzávalók:A tésztához:300 g liszt2 ek cukor2 csipet só180 g hűtőhideg vaj6 ek nagyon hideg vízTöltelék:1,3 kg almaegy kevés citromlé, vagy egy fél citrom leve100 g kristálycukor50 g nádcukor1 csomag vaníliás cukor2 ek liszt1 tk fahéj (kicsit több is lehet, ha szeretitek a fahéjat)néhány csipet vanília örlemény (vagy helyettesítsd aromával)1 db tojás a megkenéshez.
Elkészítés:Keverjük össze a listet, cukrot sót. Daraboljuk bele a hideg vajat és az ujjaink segítségével morzsoljuk össze a liszttel. Majd kanalazzuk rá a vizet és gyúrjuk össze. Fomázzunk belőle egy gömböt és tegyük a hűtőbe pihenni.
Az almát pucoljuk meg, daraboljuk fel gerezdekre, miközben kivágjuk a csumáját. Egy edényben engedjünk rá annyi citromos hidegvizet, amennyi ellepi. Hagyjuk benne úgy 10 percig.
Keverjük össze a töltelék további összetevőit.
Az almát csepegtessük le és tegyük száraz tálba. Borítsuk rá a keveréket és óvatosan, jól forgassuk össze.
A tésztát felezzük el egy késsel. Nyújtsuk ki vékony kör alakúra. Ha bizonytalanok vagyunk a méretében, akkor fogjunk egy centit és mérjük meg a formát, amiben sütni szeretnénk, majd mérjük meg a tésztát. Így tuti jó lesz. Szóval a tészta mehet a jól kivajazott formába. Miután beletesítettük szurkáljuk meg néhol villával.A tészta másik felét is nyujtsuk ki kör alakúra (vagy ha akarsz flikkflakkkolhatsz vele akarmit. Vághatsz csíkokat és akkor lehet rácsos is a teteje).
A töltetéket oszlassuk el a formában lévő tésztán, majd óvatosan tegyük a tetejére a másik tésztalapot (én ezt úgy szoktam, hogy a nyújtófára lazán feltekerem a tésztát és így rakom át a formára). A széleknél nyomkodjuk össze a tésztát. Ha nem vágnál formát a tetején, akkor is jól szurkáld meg helyenként villával, hogy tudjon szellőzni sütés közben.
Verjük fel a tojást és kenjük meg vele a tésztát. Majd mehet a sütőbe.
Kb. 160-170 fokon 1 óra alatt aranybarnára sül.