Mézeskalács 90 perc alatt
- 2015.12.25.
- 8
Itt a karácsony, az ember vagy szaloncukorral vagy bejglivel tömi magát, de sokaknál előkerül a mézeskalács is. Utóbbihoz találtunk egy menő receptet, ami gyorsan meg van.
A lenti hozzávalók 6 adagra szólnak, de a linkelt oldalon lehet módosítani, és kiszámolja miből mennyi kell.
300 g búzaliszt (BL55)50 g búza-rétesliszt (BFF 55)80 g porcukor50 g vaj1 csapott teáskanál kakaópor1 csapott teáskanál szódabikarbóna1 csapott mokkáskanál őrölt gyömbér1 csapott mokkáskanál őrölt fahéj1 csapott mokkáskanál őrölt szegfűszeg200 g méz1 db tojás1 db tojássárgája
Elsőként fogjunk egy méretes tálat, és keverjük össze a lisztet, a kakaót, a szódabikarbónát, a fűszereket és a cukrot, majd morzsoljuk bele a vajat, és a mikróban kicsit folyósabbá melegített mézet. Ha nem elég lágy a tészta, adjunk hozzá egy kis vizet is. Irány a hűtő 10 percre.
Szedjük adagokra a tésztát, majd lisztes felületen nyújtsuk ki 3 - 4 mm vastagságúra. Ha ez megvan, jöhet a formára szaggatás, majd ha megtelt egy sütőpapírral bélelt tepsi, mehet 8 percre az előmelegített, 180°C-os sütőbe.
A frissen elkészült kalácsokat egyenes felületre tegyük hűlni, különben eldeformálódhatnak. 5 perc után tojásfehérjével át lehet kenni őket, hogy szép fényesek legyenek. Díszíteni írókával érdemes, ez úgy készül, hogy felverjük egy tojás fehérjét, majd 120 g porcukor hozzáadása mellett csillogó, kemény habbá verjük. Tegyük nyomózsákba, aztán díszíthetjük is a kalácskákat.
Jó étvágyat, és persze kellemes ünnepeket mindenkinek!
via ApróSéf
A szerzőről
Fast Food Central