Lecsós mangalica tarja

  • 2017.06.12.
  • 5

Ha nyár, akkor lecsó, ezt gondolom nem is kell tovább ragozni. Amitől viszont egy egyszerű lecsó akár több napra is elegendő „kalóriaforrás” lehet, az nálunk a nagy kedvenc, a lecsós tarja.  Hűtőben napokig eláll, olyan, mint a töltött káposzta, élvezeti értékéből az idő múlásával sem veszít, mangalica tarjával meg szalonnával meg akár még egy hétvégi baráti összejövetelen is lehet vele villantani. 

 
 Hozzávalók (8 főre)
8 szelet, kb. ujjnyi vastag szelet mangalica tarja,
Durvára őrölt fekete bors,
Nagy szemű tengeri só,
10 dkg mangalica kolozsvári, felkockázva,
4 lecsó paprika, felkockázva,
2 kápia paprika, felkockázva,
6 szem paradicsom, felkockázva,
2 közepes fej vöröshagyma, felkockázva,
3 gerezd fokhagyma, felszeletelve,
1dl száraz fehér bor,
1 dl víz,
Evőkanálnyi édes őrölt paprika,
Késhegynyi őrölt csípős paprika,
Teáskanálnyi füstölt paprika,
Tengeri só,
Snidling
 
Köret
Fejenként kb. 15 dkg burgonya,
Tengeri só,
3-4 gerezd fokhagyma,
Teáskanálnyi füstölt paprika,
1 dl olívaolaj
 
Egy nagyobb lábasban kis lángon süssük zsírjára a szalonnát. Ha kisült, szedjük tányérra, tegyük félre. Dobjuk a kisült zsírra a hagymát, dinszteljük 5-6 percig, adjuk hozzá a fokhagymát, süssük tovább még 1-2 percig. Húzzuk le a tűzről, szórjuk meg az édes, csípős, és a füstölt paprikával. Adjuk hozzá a paprikát, paradicsomot, fehérbort, vizet, keverjük alaposan össze, fedő alatt pároljuk 10-15 percig kis lángon.
Közben mossuk át a tarját, töröljük szárazra, enyhén klopfoljuk ki (lapos felületű húsklopfolóval, vagy sodrófával) sózzuk, borsozzuk. Egy nagyobb serpenyőbe öntsünk kevés olajat, nagy láng felet 1-1 perc alatt pirítsuk meg enyhén a hússzeletek mindkét oldalát, ami elkészült tegyük félre.
A lecsónak a nagy részét szedjük ki, rétegezzük a lábasba a tarját, a szeletek közé szedjünk lecsót, végül a tetejét is takarjuk be.
Főzzük félig lefedve kis lángon kb. 45 percig, vagy amíg a hús meg nem puhul. Sózzuk, borsozzuk.
Miközben fő a tarja, tegyük fel főni hideg sós vízben a felkockázott krumplit. Forrástól számítva kb. 10 percig főzzük, szűrjük le, rázzuk össze, hagyjuk kihűlni. Egy magasabb falú tepsit kenjünk ki olívaolajjal, dobjuk rá a krumplit, szórjuk meg füstölt paprikával, adjuk hozzá a „megroppantott” fokhagymát, enyhén sózzuk, borsozzuk, kézzel forgassuk alaposan össze, süssük 250 fokra előmelegített sütőben, hőlégkeverésen kb. 15 percig (vagy ameddig krumpli szélei elkezdenek barnulni).
Szedjük a tányérra a krumplit, kevés lecsót, szelet húst, végül szórjuk meg felaprított snidlinggel, a félretett mangalica kolozsvárival.