Kék sajtos fügével töltött csirkecomb édesburgonya pürével

  • 2013.07.22.
  • 4

A legjobb barátomék érkeztek hozzánk...Rég nem találkoztunk, ők sajnos Kecskeméten élnek.Végre egy újabb alkalom, hogy főzhessek. A nyár, a munka miatt nem igazán van idő,alkalom, kedv...Mivel friss fügét kaptam az egyik barátunktól (köszi Katalin), ezért arra gondoltam, hogy a füge lesz a fő csapásirány. Az előétel fügés-sonkás rizottó volt, a rizottó receptjét itt találjátok. Az alapot innen le lehet lesni, csak a belevalókat kell lecserélni hagymára, sonkára és fügére :)A desszert, mivel nyár van, és meleg, fügés házi fagyi! A fagyi receptjét pedig itt találjátok. Itt is csak a gyümölcsöt kell lecserélni, és készíthető!A főétel.Hát igen, alapjában is lutri volt, hiszen mi van, ha nem szeretik a fügét??? Zoli barátom pedig nagy evő, már ha edzés van, ilyenkor nyáron nem. Tehát hús kellett mindenképpen. De mi?És hogyan?A csirke mellett, és a comb mellett döntöttem.Ok, ez megvan, de hogyan házasítsam a fügével?Jött a püré, de nem a sima, hanem édesburgonya, mert nem ismerik annyira, pedig nagyon finom. És akkor úgy döntöttünk, hogy megtöltöm a combokat.Nézzük, mi sült ki belőle?Nem volt rossz, de itt is rá kellett döbbenünk, hogy a füge igazán nyersen, gyümölcsként mutatja azt, amit megszoktunk tőle. Teljesen más ízt ad ilyen formában.De mivel elkészítettem, megosztom veletek a receptet:Hozzávalók: 4 főre4 db csirkecomb (felső)10-15 szem füge10 dkg gorgonzola sajtkevés zsemlemorzsa5 db nagyobb édesburgonyasóborsszerecsendiófőzőtejszínfriss petrezselyem, kakukkfű5 dkg olvasztott vajElkészítés:A csirkecombokat besózzuk minden oldalról, majd kicsit pihentetjük a hűtőbe. Közben feltesszük főni az édesburgonyát, úgy ahogy van,megmosás után, héjában. Majd meglátjátok, van egy nagyon jó tulajdonsága az édesburgonyának.Egy tálba dobjuk a meghámozott fügéket, és villával összetörjük. "Rámorzsoljuk" a gorgonzolát, már amennyire lehet :)Jól összedolgozzuk őket. Kevés zsemlemorzsát szórunk bele, és újra összekeverjük.A sütőt bekapcsoljuk, és előmelegítjük 200 fokra.Jöhetnek a combok. A bőrüket óvatosan elválasztjuk a hústól, nem szedjük le, csak zsebet készítünk, hiszen ide töltjük a fügét. A gorgonzolás fügemasszával megtöltjük a combokat.Majd szépen elhelyezzük őket a tepsin, melyet először kicsit meglocsolunk olíva olajjal.Olvasszunk vajat. A friss petrezselymet és kakukkfüvet aprítsuk össze, és keverjük bele az olvasztott vajba.Majd ezzel a zöldfűszeres vajjal jól kenjük meg a combokat.Előmelegített sütőben süssük aranybarnára.Közben a burgonya megpuhul, öntsük le róla a vizet, és engedjünk rá hideget, hogy hűljön kicsit.És most jön a már említett tulajdonság. Az édesburgonya tetején kicsit nyissuk fel a héját, és alulról egy nyomással ki tudjuk csúsztatni a szép narancssárga húsát. Nem kell küzdenünk a hámozással, nem kell szétégetnünk a kezünket :)Innentől nagyon egyszerű, mintha krumplipürét készítenénk. Nyomkodjuk össze a burgonyát, ízesítsük sóval, borssal, szerecsendióval, és hogy krémes legyen kevés főzőtejszínt adjunk hozzá. Ha nincs főzőtejszín a vaj is tökéletes.Amikor megsült a csirke combunk, már csak tálalnunk kell.Jó étvágyat kívánok!