Citromos süti – egészséges piskótás élvezet

  • 2015.08.03.
  • 6

Van egy halom receptes könyvem, füzetem innen-onnan, szerintem annyi, hogy ha most neki látnék minden nap csak egy receptet kipróbálni, akkor egy életre elég lenne. Ha nem is minden nap, de alkalmanként elő veszek egyet-egyet, főleg ha valamilyen kívánság érkezik a férjemtől. Angol receptes könyvek, és mikor egy itt kóstolt sütiről ábrándozik a férjem, jobban szeretek nem magyar receptek között bogarászni, ami érthető is.  Bár sok süti teljesen mindegy hol készül, főként, ha egy citromos piskótáról beszélünk, de vannak sütemények, amiknél jobb, ha az adott ország „receptjei” között bogarászom, és alakítom át. Mindenesetre ez a recept egyszerű, de annál finomabb a végeredmény. A receptet a ’Time for Tea’ nevű receptes könyvemből néztem, és egészségessé, illetve szénhidrát csökkentetté varázsoltam, nincs tele cukorral sem. Táplálkozási tanácsadás igény szerint, online Egy könnyed süti, főként nyárra, kellemesen citromos, gyorsan ki lehet kavarni, desszertnek, de akár reggelire is tökéletes egy kávé, tea mellé. Ha laktózmentes, vagy mag tejet használsz, akkor teljesen laktózmentes a süti. Hozzávalók 175 gramm light margarin 175 gramm cukornak megfelelő édesítő – én stevia-sucralose keveréket használtam ezúttal 3 tojás 1 citrom reszelt héja 6 evőkanál citrom leve 4 ek. tej – én édesítetlen mandulatejet használtam, így laktózmentes is 3 ek. agave szirup (vagy méz, de akkor számolj vele, hogy több benne a gyorsan felszívódó ch.) 225 gramm ch. csökkentett liszt – dia-wellness süteményliszt koncentrátumot kevertem sima liszttel, fele-fele arányban 1 csomag sütőpor 1 kávéskanál dia-wellness enzim-mix – elhagyható, de szép belsőt kölcsönöz Tetejére – ez akár el is hagyható, de finom és feldobja 1 citrom reszelt héja xilitol Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Használj egy őzgerinc, kuglóf, vagy kenyérformát, amit vajazz és lisztezz ki, vagy tegyél bele sütőpapírt. A margarint és az édesítőt habverővel alaposan dolgozd össze, amíg krémes, világos nem lesz, majd egyenként adagold hozzá a tojásokat, miközben tovább kevered a habverővel. Ha túl folyós kezd lenni, adj hozzá egy kanálnyit a lisztes-enzimmixes-sütőporos keverékből. Keverd bele a fele citromlevet, a citrom héját és a tejet, majd forgasd bele a lisztet is apránként. Ha túl sűrűnek találod, adhatsz hozzá még tejet. Egyes lisztek rostosabbak, így több folyadékot vesznek fel, így a folyadék mennyisége függ attól, hogy milyen lisztet használsz. Tedd a sütőbe és süsd addig, amíg a tűpróbát ki nem állja, tehát ha bele dugsz egy kést vagy saslik pálcát, már nem ragad rá tészta. Ez kb 45 perc sütőtől függően. Mikor már kész a süti a maradék citromlevet melegítsd össze az agave sziruppal (mézzel), szurkáld meg a sütit egy saslik pálca segítségével, és locsold meg a sütit ezzel a mixszel, és hagyd teljesen kihűlni a formában. Míg a süti készül, készítsd el a citromos parmezánt. A reszelt citromhéjat forgasd össze ledarált xilitollal, kávédarálóban szoktam ledarálni, hogy poros állagú legyen. Ezután terítsd ki egy sütőpapírra és meleg helyen szárítsd ki. A kész süti tetejét ezzel szórd meg. 160