Erdei pho, avagy vietnámi tésztaleves ihletésű vad levélzöldséges, júdásfülgombás rizstésztaleves

  • 2020.04.05.
  • 1

A vietnámi, sok zöldséggel készülő rizstésztalevest, a pho-t nem oly régen kóstoltam először. Lenyűgözött a rengeteg zöldség, a csírák, a gomba és az érdekes fűszerezés a levesben. Őshazájában is változatosan készítik, én is többfélét kóstoltam.
Az elkészült finom levest, ami leggyakrabban
marhahúsleves, főtt rizstésztára szedik és tálaláskor még megpakolják frissen vágott, nyers zöldségekkel, hagymákkal, csírával, gombával. Fűszerezése is érdekes (gyömbér, koriander, fahéj), ami, ha túl intenzív, akkor talán kevéssé felel meg a hazai ízlésnek, de mérsékelten szerintem abszolút bejöhet. Nem volt kérdés, hogy amint lehet, vadzöldségekkel is ki fogom ezt levest próbálni.
Hogy még inkább erdei legyen, én júdásfülgombás, vadzöldséges pho-t készítettem.


Hozzávalók, elkészítés:- 1 kis fej vöröshagyma- 2 kis gerezd fokhagyma- evőkanálnyi olaj- 1 és 1/2 bögrényi apróra vágott vad levélzöldség (tavasszal készült, így medvehagyma, podagrafű, előzetesen blansírozott csalán, komlóhajtás és zsenge hársfalevél volt benne)- 1
bögrényi júdásfülgomba (nekem szárított volt, amit pár órával előbb beáztattam vízbe)- 1 kisebb sárgarépa csíkokra (zsülienre) vágva- szeletke zeller, kis darab pasztinák, kis darab petrezselyemgyökér szintén csíkokra vágva- rizstészta külön megfőzve- fűszerek (én ezeket használtam): só, őrölt bors, friss gyömbér kb. másfél cm hosszú szelet kisebbre vágva, és a főzés végén még egy kevés friss gyömbér belereszelve a levesbe, késhegynyi őrölt fahéj, mokkáskanálnyi koriandermag, 3 szem szegfűbors, csipet szárított bazsalikom, pici csilipehely (el is maradhat) savanyítás és édesítés egyben pici bodzavirágos balzsamecettel.

Tálaláshoz friss zöldségek:- frissen vágott medvehagyma és podagrafű levelek (ha nincs éppen, akkor újhagyma zöldje vagy snidling vagy vadsnidling)-
komlóhajtáscsúcs (ez csíra helyett, egyébként mungóbabcsírát tesznek rá)- és tettem még rá az éppen készülő káposztasalátához gyalult roppanós káposztából is keveset és friss sárgarépacsíkot is.Az összevágott hagymákat üvegesre pirítottam az olajon, majd lepirítottam a sárgarépacsíkokat is, ezután felöntöttem vízzel (nem sok vízzel, egy sűrűbb leves lett) és hozzáadtam a többi zöldséget és a gombát is, majd a fűszereket. Készre főztem. Külön megfőztem a rizstésztát. Tálaláskor a tésztára szedtem a levest, és megpakoltam a fent leírt friss zöldségekkel.