Csalánzselé, gyömbéres, citromos

  • 2018.11.04.
  • 4

A csalán hajtásainak főzetéből zselés lekvár is készíthető. Zselés lekvár csak, mivel egy léből kell alkotni, azért csak valamilyen zselésítővel (zselatin, pekitin, agar-agar) működik. Az én zselém sűrű csalánfőzetből készült, kb. egy kosár csalánhajtás kétszeres mennyiségű vízben főzve., forrás után kb. 10 perc gyöngyöző, lassú főzés. A leveket leszűrtem belőle, így csak a léből készült. Citromkarikákkal és elég sok reszelt gyömbérrel fűszereztem főzés előtt, közben figyelve, kóstolva, nehogy túl keserű legyen a citrom fehér részeitől. Amikor a barnás fűszeres lé elkészült, hagytam kicsit kb. fél órát állni, majd leszűrtem a levet, amit édesítettem (bármilyen édesítőszer cukor, méz
egyebek jók, ízlés szerint), reszelt citromhéjjal még fűszereztem, majd zselésítettem a zselésítő csomagolásán megadottak szerint. csalánzseléTipp: gyömbér és citrom fűszerezés helyett narancsos ízesítéssel is készítettem már, narancslével, reszelt narancshéjjal fűszerezve
A csalán, mint ehető vadnövény és hatásainak, tápértékének bemutatása itt
bővebben narancsos- csalánzselés, sütőtökös tekercsekCsalánlekvár még másképp:Csalán és menta és alma házassága - ritmusakonyhaban.blog.huÉs egy cikk a Szabadföldből - Papp Miklós: Lekvár az egész világ

Címkék

Csalán