Gesztenyés csupacsoki torta

  • 2016.09.19.
  • 4

Volt némi dugi tisztított, nyers gesztenyém a fagyasztóban még a tavalyi termésből. Mondom most szépen felhasználom. Sütőben megsütöttem, hogy majd késes aprítóval összezúzom, aztán kitalálom hogy s mint. Hát......három darab kiskorú lelkén szárad az a projekt. Ugyanis gesztenye megsült, tepsistől kitettem a konyhapultra, s bár tudták mi a tervem vele, térültem-fordultam és a gesztenyék szublimáltak. De én márpedig gesztenyés tortát akartam enni, sajátot. Így hát.....míg beérik az idei termés (remélem beérik.....vagyis BEÉRIK és kész!!!!!), elmentem a boltba s vettem egy csomag gesztenyepürét. De legközelebb kulcsra zárom a konyhát :pHozzávalók
a tésztaalaphoz:
10 dkg étcsokoládé,
10 dkg vaj,
15 dkg gesztenyepüre,
40 ml tej,
2 tojás,
5 dkg cukor;
a csokoládékrémhez:
10 dkg étcsokoládé,
60 ml tejszín,
2 tojássárga,
4 dkg cukor,
10 g zselatin,
20 ml víz,
1,6 dl tejszín;
a csokoládéréteghez:
10 dkg étcsokoládé,
3 dkg vaj,
30 ml tejszín;
a morzsához:
8 dkg cukor,
10 dkg kesudió.A tésztalaphoz
a csokoládét a vajjal lassú tűzön egyneműsítjük. A
gesztenyepürét a tejjel elkavarjuk. A
tojássárgát a cukorral habosra kavarjuk. A
vajas csokoládéba belekavarjuk a cukros tojássárgát valamint a gesztenyés masszát. A
tojásfehérjéket habbá verjük és beleforgatjuk a csokoládés masszába. Egy tortagyűrűt 18 cm átmérőre állítva kibélelünk sütőpapírral, hogy az oldalára is felérjen a papír, beleöntjük a masszát, majd 170 fokon 25 percig sütjük.
A
csokoládékrémhez a zselatint beáztatjuk a vízbe, majd gőzfürdő fölött felolvasztjuk. A
tojássárgát a cukorral egy lábosba tesszük, lassú lángon habverővel folyamatos kavargatás mellett addig melegítjük, míg a cukor elolvad. Vigyázzunk, az elegyet ne hevítsük túl, inkább időközönként húzzuk félre a lábost, ellenkező esetben a tojássárga kicsapódhat. A
csokoládét apróra tördelve beletesszük a 60 ml tejszínbe és mikróban felolvasztjuk, majd ebbe a csokoládés elegybe belekavarjuk a cukros tojást. Ezután a felolvasztott zselatint adjuk hozzá. Végül a lágy habbá vert maradék tejszínt, s ezt ráöntjük az időközben kisült és kihűlt tésztaalapra. Hűtőszekrénybe téve 2 órán át dermesztjük.
A
csokiréteghez az alapanyagokat mikróban felmelegítjük míg egyneművé tudjuk kavarni és a csokiréteg tetejére öntjük, és újból a hűtőszekrénybe tesszük, minimum 30 percre.
A
cukrot egy serpenyőbe tesszük és kavargatás nélkül megkaramellizáljuk. Ebbe a karamellbe beleforgatjuk a kesudiót.
A karamelles kesut sütőpapírra borítjuk, amennyire lehetséges vékony rétegben. Így hagyjuk kihűlni, majd mozsárban vagy késes aprítóban daraboljuk. Ezzel a morzsával szórjuk meg a torta tetejét.