Tepertős csiga

  • 2014.12.14.
  • 1

Ha egy extra kiadású tepertős péksütire vágynátok, akkor ezt föltétlen készítsétek el. Ez itt egy gyors fotó, épp elcsípve az utolsó darabokból az első sütésnél. Második sütésnél még gyorsabban elfogytak a kis csiguszok.Hozzávalók a tésztához:
65 dkg liszt,
1 tojás,
1 tojássárga,
4 dkg élesztő,
3 dl tej,
6 dkg cukor,
6 dkg vaj,
csipet só;
a töltelékhez:25 dkg mangalicatepertő,
5 dkg étkezési keményítő,
1 csapott teáskanál só,
kevés őrölt bors;
kristálycukor a csigák tetejének megszórásához.Az élesztőt egy kevés cukorral felfuttatjuk a meglangyosított tejben, majd a vaj kivételével a többi hozzávalóval rugalmas tésztát gyúrunk. Ha a tészta összeállt, fokozatosan beledagasztjuk a z olvasztott vajat. A bedagasztott tésztát huzatmentes helyen duplájára kelesztjük, majd lisztezett felületen 4-5 mm vastag lappá nyújtjuk. Amíg a tészta kel, elkészítjük a tepertőkrémet. Ehhez a tepertőt ledaráljuk, hozzáadjuk a keményítőt, majd sózzuk, borsozzuk. Ezzel a krémmel megkenjük a kinyújtott tésztalapot. Akár fel is tekerhetjük és úgy vágunk 2 ujjnyi vastag darabokat, vagy a megkent lapot feltekerés előtt hosszű, alnyújtott trapéz alakra vágjuk és a sávokat a hosszabbik oldalnál kezdve tekerjük fel. Ajánlott a csiga külső végét alóra behúzni, így az esetleg kiolvadó zsiradék kevésbé tud kifolyni. A kész csigákat sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük, kissé hézagosan, mert még nőni fognak. A csigák tetejét kevés kristálycukorral megszórjuk, majd letakarva újabb 20-30 percet kelesztjük. Ezalatt a sütőt felmelegítjük 175 fokra és a kelesztési idő lejárta után szép pirosra sütjük.Első sütésnél a csigák felét borssal, a másik felét kristálycukorral szórtam meg. Másik alkalommal már csak cukorral szórtam. Érdemes kipróbálni.Ha nem jutunk mangalicatepertőhöz, akkor használjunk 30 dkg tepertőt és csak 3 dkg étkezési keményítőt. Nagyjából így változik az arány, figyelembe véve a mangalicatepertő könnyebb olvadását.