Dúskál a kert

  • 2017.09.10.
  • 2

Nap mint nap hozok fel a kert kincseiből a konyhára. Most zöldséget zöldséggel eszünk, mártásokkal, felfújtnak, egytálételnek kapirgálós tojással, reszelt sajttal. Kevés hússal vagy szalonnával. Feri bácsi kiújult köszvényének ez gyógyír de az én enyhe túlsúlyomnak sem árt. Szüreteljük az almát, körtét, szilvát, ezekből mindennap fogyasztunk. Na, ne gondoljatok itt ültetvényre, egy-egy öreg fa termi gyümölcsét, illetve a málnásunkban is újra "legelhetünk" naponta pár szemet a tavaly ültetett, de idén burjánzani kezdő tövekről.És akkor lassan beérik a bodzabogyó , abból is raktam el pár üveg dzsemet. A szilvából tepsiben sült lekvár készült valamint aszalvány. Az almát a magas pektintartalma miatt fogom üvegbe zárni, és egy-egy későbbi gyümölccsel (narancs, mandarin) vagy zöldséggel (tök, zukkini, brokkoli) fogom kenőkének bespájzolni.A körte túl kemény a lazuló fogsornak, ezért kompóttá fog alakulni.Nézzétek, az én zöldségeim ilyenek!Semmi egyen méret, egyen vastagság, viszont mindegyik egyéniség! Patakparton, lovaink, nyulaink érett trágyájával gazdagon táplált földben lettek ilyenné. Értsétek meg: csak ilyet érdemes enni, és ezért érdemes a fáradságot is vállalni.Szeretem a kertem.