Csirkés articsókás quiche

  • 2016.11.17.
  • 2

Elkezdett hiányozni a nyár és az ízei, így készítettem egy fogást, ami friss, színes és zöldséges, mégis az év bármely szakaszában elkészíthető. Quiche-t sütöttem, provence-i fűszerrel. Rozét kínáltam hozzá, amit egész évben nagyon szeretek és szintén illik minden évszakhoz és bármikor fogyasztható.

A csirkés-articsókás quiche elkészítése
Készítek egy adag vajas tésztát. Az én jól bevált tésztám ez: 20 dkg finomlisztet késes aprítóba öntök (lehet 10 dkg finomliszt és 10 dkg teljes kiőrlésű liszt keverékét is használni), pár fordulattal eldolgozom 10 dkg hideg vajjal és 1/2 kávéskanál sóval. Hozzáadok 40 ml hideg vizet, és addig forgatom a blenderben, amíg tésztává áll össze (nagyon rövid ideig kell forgatni). Kiveszem a gépből, és két-három mozdulattal tésztát gyúrok belőle, majd hűtőbe teszem (minimum fél órára, de állhat többet is).
Míg a tészta pihen:
15-20 dkg konzerv articsókát szűrőben alaposan lecsepegtetek, majd, ha túl nagyok a darabok, falatnyira aprózom őket.
Felaprózok 40 dkg csirkemellfilét, egy evőkanál olívaolajon lepirítom, sóval, borssal és egy evőkanál provence-i fűszerkeverékkel ízesítem. Ha elkészültem vele, félreteszem.
Összekeverek 2 dl jó minőségű tejszínt, 2 tojást, 1 gerezd zúzott fokhagymát, sózom, borsozom.
Kikenek vajjal egy 22 centi átmérőjű formát (ha kapcsos, egyszerűbb majd kiszedni a quiche-t). Kinyújtom a tésztát és kibélelem vele a formát úgy, hogy az oldalára is jusson legalább 5 centiméter magasan.
A tésztára halmozom a csirkét és az articsókát, elegyengetem. Felöntöm a tojásos, tejszínes keverékkel, majd szép pirosra sütöm.
180 fokra előmelegített sütőbe teszem. Körülbelül 35 percet kell sütni. 25 perc leteltével kiveszem és megszórom 5-7 dkg reszelt parmezánnal.
Langyosan szeletelem. Friss kevert salátát kínálok mellé pici olívaolajjal és ha kéznél van, akkor gránátalmamagot vagy más bogyós gyümölcsöt.

Olyan bort választottam a quiche mellé, amit különleges szőlőből készítenek Magyarországon, hordós érleléssel (Gróf Grassalkovich Gamay Noir Rosé 2015). Ehhez a rozéhoz gamay kék-szőlőt szüretelnek Nagygomboson, mely Franciaországban a Beaujolais alapanyaga. Nálunk csak itt találkozhatunk ezzel a fajtával.
A bor bogyós gyümölcsös aromája és fűszeressége jól megy a krémes quiche-hez, az articsókához és a hihetetlenül gazdag provence-i fűszerekhez, vagyis a szárított kakukkfű, majoranna, bazsalikom, oregano, tárkony és turbolya keverékének semmihez sem hasonlítható, napsütötte hangulatához.

Bevásárlólista
20 dkg finomliszt
10 dkg vaj
40 ml hideg víz
17 dkg articsóka (üveges és konzerv is fellelhető a nagyobb üzletekben)
40 dkg csirkemellfilé
2 dl tejszín (jó minőségű, én Cserpest használtam. A főzőtejszínnel, növényi tejszínnel itt nincs tapasztalatom.)
2 tojás
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál provance-i fűszerkeverék
5-7 dkg reszelt parmezán
só, bors
Ha tetszett a poszt, kövess Facebook-on és Instagram-on is!