Sajtos - zöldfűszeres omlett

  • 2013.03.11.
  • 4

Ez egy csodafinom, habkönnyű reggeli. Ráérős reggeleken nyugodtan kényeztethetjük vele magunkat és egymást. Alig tart tovább az elkészítése, mint egy sima tojásrántottáé, mégis mennyire más eredményt kapunk. A habkönnyű jelzőt nem véletlenül használtam. A töltelék ízlés és a hűtő tartalma szerint variálható, én most csak egy kis sajtra és fokhagymára vágytam.Hozzávalók két személyre:4 tojás szétválasztva2 - 3 evőkanál tejszín, vagy zsíros tejsajt ízlés szerintzöldfűszerek (nálam metélőhagyma és petrezselyem)2 gerezd fokhagyma (apróra vágva, vagy fokhagymanyomón áttörve)só, fehérborsA tojásokat
szétválasztjuk,
a fehérjéket felverjük, a tojássárgákat pedig alaposan
elkeverjük
a
zöld-fűszerekkel
sóval, borssal és az áttört fokhagymával.Egy palacsintasütőben vajat hevítünk kevés olívaolajjal elkeverve.A fűszeres tojássárgáját óvatosan beleforgatjuk a habba és a massza felét a forró serpenyőbe öntjük. Két falapát segítségével óvatosan, hogy ne törjön össze megfordítjuk és a már megsült felére reszelt sajtot halmozunk. Mire a másik oldala is készen van az omlettnek a sajt gusztán ráolvad. Egy tányérra csúsztatjuk és félbehajtjuk.Ismét egy kis vajat teszünk a serpenyőbe és a tojáshab második felét is ugyanúgy sütjük ki, mint az elsőt.Frissen, melegen tálaljuk. Fogyaszthatjuk zöld salátával, pirítóssal, vagy csak úgy magában egy bögre teával reggelire, vagy egy pohár könnyű fehérborral vacsorára.Megjegyzés: Nem szokták ajánlani, hogy az omlettet forgassuk, mert a tojáshab nagyon törékeny, de én a teljesen átsült tojást szeretem és nem volt kedvem bekapcsolni a sütőt, hogy az fejezze be a folyamatot. Ha valaki inkább nem próbálkozna a forgatással, azt is lehet csinálni, hogy miután az alja átsült, rátesszük a tölteléket
a lepénykére, félbehajtjuk egy hőálló tányérra helyezzük és 150 fokos sütőbe még 5 percre
betoljuk az omlettet
esetleg egy kis extra sajttal a tetején.