Csokiiiiiis: Avokádós csokoládétorta + fudge szósz (gluténmentes)

  • 2014.02.02.
  • 0

Chocolate craving - nincs ötletem, hogyan fordíthatnám magyarra, de annyi biztos, hogy majd' megőrültem egy kis csokis sütiért. Ebbe a tortába mindent beletettem, amire szükségem volt. 
A selymesen fénylő, sűrű, forró fudge szószt alapvetően fagylalthoz találták ki, de én ehhez a tortához épp ilyenre vágytam. Nyáron érdemes belőle tartani egy adagot a hűtőben, és tálalás előtt felmelegítve a fagyira csorgatni. 
Itt az avokádó a vajat helyettesíti, ezért ha nem teszel bele csokidarabokat, akkor a torta nem csak glutén-, de laktózmentes is. Ha szeretnél kipróbálni más avokádós desszertet is, itt találsz egy avokádó trüffel receptet. 
Avokádós csokoládétorta
(12 szelet)
200 g mandulaliszt (vagy bármilyen finomra darált olajos mag)
1/2 tk szódabikarbóna
50 g holland kakaópor
125 ml forró víz
2 db tojás
200 g nádcukor
1 nagy vagy 2 kicsi nagyon érett avokádó
egy marék karácsonyról/mikulásról/húsvétról maradt csoki (nálam Merci játszott) felaprítva
1. A sütőt előmelegítem 175 fokra. Egy kb. 23 cm átmérőjű kapcsos tortakarikát kivajazok, az alját sütőpapírral kibélelem. 
2. A mandulalisztben elkeverem a szódabikarbónát, félreteszem. 
3. A forró vízben feloldom a kakaót. 
4. A tojást kihabosítom a cukorral. 
5. Az avokádót megpucolom, és pürésítem a kakaóval. A tojáshoz keverem. Beleforgatom a mandulalisztet és a csokidarabokat. 
6. A tortaformába simítom, és 40 percig sütöm. Langyosan a legjobb, hűtőbe ne tedd. 
Recept: Anja's Food 4 Thought
Fudge szósz
100 g étcsokoládé, apró kockákra vágva
2 ek holland kakaópor
115 g glükóz szirup (vagy golden syrup, esetleg cukorral helyettesíthető, csak akkor nem lesz ilyen szép fényes a szósz)
75 g habtejszín
30 g porcukor
egy csipet só
Vízgőz fölött összeolvasztom az összes hozzávalót. Vagy azonnal felhasználom, vagy a hűtőbe teszem, és tálalás előtt újra felmelegítem. 
Recept: The Sophisticated Gourmet