Fordított: Gyömbéres ananásztorta

  • 2014.01.30.
  • 3


Kisütött a nap, vagy csak egy ananásztortát sütöttem? Ezeket az upside-down tortákat azért szeretem, mert a gyümölcs nem tűnik el bennük, hanem szép fényesen díszeleg a tetejükön. 
Gyömbéres ananásztorta
(12-14 szelet)
a tetejére: 
1/2 ananász
110 g cukor
375 g víz
20 g friss gyömbér
a tortához: 
125 g puha vaj
180 g nádcukor
2 tojás
200 g liszt
1 tk őrölt gyömbér
3/4 tk sütőpor
1/4 tk szódabikarbóna
40 g őrölt mandula
165 ml író vagy natúr joghurt
1. Az ananászt megpucolom és felvágom: a héját egy éles késsel levágom, négyfelé vágom a gyümölcsöt, a közepéről kivágom a kemény részt, a maradékot pedig vékonyan felszeletelem. 
2. A cukrot a vízzel felforralom, beleteszem az ananászszeleteket és a megpucolt, felkarikázott gyömbért. A gyümölcsöt 6 percig főzöm, majd óvatosan kiszedegetem. A gyömbért kidobom. A szirupot még 10 perc alatt besűrítem, félreteszem. 
3. Előveszek egy 24-26 cm átmérőjű, nem kapcsos, alul zárt, kerek tortaformát. (Ez azért fontos, hogy az ananászlé ne folyjon ki a formából. Ha csak kapcsos formád van, érdemes az alját kívülről alufóliába csomagolni. Én szilikont használtam, de ha neked teflon vagy más fémedényed van, érdemes kivajazni, az alját sütőpapírral kibélelni.) A sütőt előmelegítem 180 fokra. 
4. A vajat géppel kikeverem a nádcukorral. Hozzáadom egyenként a tojásokat. Beleforgatom az átszitált száraz hozzávalókat, az íróval vagy joghurttal felváltva. 
5. A kihűlt ananászszeleteket elrendezem körkörösen a forma alján, és meglocsolom egy kevés sziruppal (a maradékot elteszem a tálaláshoz). Rákanalazom a masszát, és elsimítom a tetejét. 
6. 50 percig sütöm, aztán hagyom 10 percig a formában hűlni. Egy tányért teszek a forma tetejére, és óvatosan megfordítom a tortát. Várok egy percet, aztán leemelem róla a formát. A sziruppal meglocsolva tálalom. 
Recept: a kedvenc gasztromagazinonból