Áfonyás-citromos kosárka "mindenmentesen"

  • 2018.01.02.
  • 2

Amikor az embernek két szenvedélye van (a sütemények és az edzés), akkor törekednie kell az egyensúly megtalálására. Ez a mai süti garantáltan olyan, hogy a fogyasztása közben nem azt számolgatom, mennyi edzés kell a bevitt kalóriák elégetéséhez, hanem gondtalanul élvezhetem az omlós tészta és a citromos krém harmóniáját.
Azon túl, hogy ez a kosárka cukormentes, nem tartalmaz lisztet vagy tejterméket sem, úgyhogy igazi favorit lehet a glutén- vagy laktózérzékenyek számára is.

 
Jöjjenek a hozzávalók!
4 db 10 cm átmérőjű kosárformához
(1 bögre = 250 ml)
Kókuszlisztes pitetészta
3/4 bögre kókuszliszt2 tojás1/3 bögre olvasztott kókuszolaj1 evőkanál édesítőpor
Citromkrém
1/2 bögre citromlé (kb. 3-4 közepes citrom leve)2 egész tojás, 2 tojás sárgája1/2 bögre kókuszolaj1/4 bögre eritrit
Díszítés
áfonyacukormentes étcsokoládé (elhagyható)
Láthatjátok, kevés alapanyag kell hozzá, és elkészíteni sem bonyolult, kezdők is bátran belevághatnak.Először a pitetésztát készítjük el, ami gyakorlatilag abból áll, hogy összedolgozzuk az összes hozzávalót. Ez mehet simán kézzel, de én beleborítottam mindent egy turmixgépbe, és abban kevertem össze. Néhány perc alatt össze is áll a tésztánk, ekkor golyóvá gyúrjuk, légmentesen fóliába csomagoljuk, és 15 percre a hűtőbe tesszük pihenni.
Amíg a tészta a hűtőben várakozik, előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra, és elkészítjük közben a citromkrémet is. Egy vastag falú fém edénybe öntöm a hozzávalókat a kókuszolaj kivételével. Alacsony hőfokon melegíteni kezdem, és folyamatos keverés mellett hozzáadom a kókuszolajat is. Miután a kókuszolaj teljesen megolvad, megemelem a hőfokot, és tovább keverem, míg a krém be nem sűrűsödik.Ezután leveszem a tűzről és félre teszem, hogy szobahőmérsékletűvé hűljön.

 
 Ha letelt a 15 perc, kivehetjük a tésztát a sütőből. A sütőformát zsiradékkal kikenjük (én "formaelválasztó" spray-t használok). A tésztát nem kell nyújtogatni: 4 részre osztjuk, a forma közepére rakunk egy adagot, és a szélek felé haladva ujjainkkal egyenletesen eloszlatjuk. Ha az alját szeretnénk szépen eldolgozni, egy kiskanál hátlapjával elsimíthatjuk. A pitéket töltelék nélkül sütjük ki. Mielőtt a sütőbe kerülnének, villával kicsit megszurkáljuk az aljukat. A hőfokot lejjebb vesszük 160 °C-ra, és a pitéket 15-20 percig sütjük, míg a szélek aranybarnák lesznek.

 
A pitéket a sütőformában hűtjük ki, majd óvatosan eltávolítjuk őket. Én fejjel lefelé fordítottam őket agy deszkára, majd a forma alját megkocogtatva kicsúsztattam a kosárkákat. A kihűlt citromos krémet a kosarakba kanalazzuk, majd ízlés szerint felturbózzuk áfonyával. Akinek belefér az étrendjébe, cukormentes étcsokoládéval is megszórhatja a süteményeket.

 
A munka legnehezebb része most következik: 2 órára hűtőbe kell rakni remekművünket, mielőtt elfogyasztanánk.Ha letelik a 2 óra, nincs más dolgunk, mint élvezni munkánk gyümölcsét:

 
Próbáljátok ki, nem fogtok csalódni!