Almapuncs

  • 2018.01.20.
  • 4

Hogy ez a lélekmelegítő itóka honnan is ered?Mint ahogy azt már anno (kétszer is :) megénekeltem,a 17. század elején, amikor a tengerrel rendelkezőeurópai országok hajósai dagadó vitorlákkal járták az óceánokat,angol tengerészek, egy különös, általuk nem ismertitallal találkoztak Indiában.A helybélieket az ital nevéről kérdezve, s azt sajátangol nyelvük szerint írva punchnak nevezték.A név valójában a hindu pancha, illetve a szanszkrit pantcha
szó volt, mely mindkét nyelven ötöt jelent,az ital öt összetevőből: arrakból, konyakból, vízből, cukorbólés narancsléből állt.(Az arrak rumhoz hasonló, erős szeszes ital, színtelen,vagy enyhén sárgás színű, attól függően, hogy rizsből,pálmaléből, vagy kókusztejből erjesztik,alkoholtartalma 50-65 %).
Ez a mostani recept annyiban más hogy nem vörösboraz alapja és nem rum, hanem igen kiváló házi pálinkaadja az aromáját...Apósom jóvoltából-tehát, szinte mindenben más. :)))És hogy mikorra is való?Természetesen bármikorra, amikor lazítanánk, amikora kinti hólapátolás után felmelegednénk, vagy amikor egyjó nagy téli-havas-átfagyott séta után vagyunk. ;))) Hozzávalók poharanként:-1,5 dl almaléhez-2 ek almapálinka (rendes, igazi, házi :)-fél citromkarika-egy kis darab egész fahéj (amivel akár kavargathatjuk is az itókánkat)-1 egész csillagánizs -1 adag (kávéskanál) fekete tea-kb. 1 dl forró víz (nagy hidegben egy nagyobb bögrében kényelmesen elférjen ;)A vizet felforralom és leöntöm vele a fekete teát-pár perc ázás elég neki.A teafüvet leszűrve lábasba kerül az almalévelegyütt, melegíteni kezdem, hozzáadom a fűszereketés az ízesítőket, majd itt is attól függően, hogymennyire szeretnénk magasra az alkoholfokát,vagy a legvégén öntöm hozzá és le is veszem a tűzről(áramról :), vagy ezzel is főzögetem egy csöppet. :)Dehát most tél van, meg hó, meg hólapátolás,meg egy egy csomó kinti elfoglaltság, úgyhogymarad az alkohol, nincs mese! :)))
Ha gyereknek is adnánk belőle (mert pl.szó éria ház elejét, hogy bezzeg csak az öregek élvezhetikezeket az itókákat),akkor simán hagyjuk ki belőle a pálinkát! :DÉs még van puncs recepta tarsolyomban! ;)