Panna cotta passiógyümölccsel

  • 2015.12.13.
  • 9

Csak remélni merem, hogy vannak olyanok, akikemlékeznek a LEGELSŐ PANNA COTTÁSbejegyzésemre, ahol egy kölcsön fotót is közzétettem,hogy én leginkább így szeretném enni ezt a kis csodát...ennek is eljött az ideje! :)Hozzávalók (4 adag)a panna cottához:-4 dl zsíros tejhez-2 dl tejszín (rendes :)-3 ek cukor-1 vaníliarúd -ami a CANTUCCINIből megmaradt (még így is bőven maradt benne mag)-4 lap zselatinEz jelenleg ennyi, semmi több cicó, ugyanis a lényeg most következik! :)a passiógyümölcsös püréhez:-2 db termés :)-méz-pár csepp citromlé-passiógyümölcs szirup-vízSzirupból és vízből fele-fele arányban szörpöt készítek, amitízesítek egy kevés mézzel és pár csepp citromlével-ebbe kaparom bele a gyümölcs húsát/magjait.Mivel a panna cotta egy viszonylag édes desszert, tökéleteskiegészítője (több, mint tökéletes :) ez a mostani körítés!A golgotavirág újvilági növény.A legtöbb faj hazája az Amerikai Egyesült Államok déli része és Mexikó,de egészen Brazíliáig őshonos -a közismert trópusi gyümölcsöt termőmaracuja például az Amazonas medencéjében.A termesztett fajokat és változatokat (kivált a dísznövényeket)szerte a világon megtalálhatjuk, főként Dél- és Közép-Afrikában,Új-Zélandon, Indiában, valamint Indonéziában.Európában először egy Monardes nevű spanyol orvos említette 1569-benés a 17. században terjedt el.Sokfelé termesztik, így Dél-Amerikában, Ausztráliában, Srí Lankán,Hawaiin, Dél- és Közép-Afrikában, Új-Zélandon, Új-Guineábanés a Fidzsi-szigeteken, valaminta két nagy exportőr országban: Indiában és Indonéziában.Rendszeresen három faját termesztik: a maracuját, a csengőgranadillátés az óriás passiógyümölcsöt.Értékesebb gyümölcse miatt a maracuja a legkedveltebb,ez az igazi passiógyümölcs.Sárga termésű változata egyre jobban terjed.A passiógyümölcs -más néven maracuja- szilvaszerű terméseifolyamatosan érnek.A gyümölcsben sok az A-vitamin és a nikotinsav,továbbá a foszfor, a kalcium és a vas.Miután megértek, maguktól lehullanak és fokozatosanmegráncosodnak
-a cukor- és zamatanyagok még eközben is gyarapodnak bennük.A termések szobahőmérsékleten hosszan tárolhatók,az ízük nem romlik.A teljesen érett gyümölcsök íze üdítő, savanykás-édes-csípős.A hosszában kettévágott termésekből a húsrész könnyen kikanalazható.Kevés cukor hozzáadásával különleges csemege.Desszertekhez, tortákba, gyümölcssalátákba, sörbetnek is kiváló.A másik két termesztett faj inkább csak érdekesség.Az óriás passiógyümölcs nagy terméseit a sárgadinnyéhez hasonlóanfogyaszthatjuk, levét frissen tisztán, vagy más gyümölcslevével keverve isszák.Az okosságok forrása a Wikipédia