STOLLEN TORTA

  • 2019.12.20.
  • 0

StollenkuchenSzeretjük a
Stollent. Megláttam Susanne oldalán ezt a finom süteményt, teljesen felcsigázott és azonnal el is készítettem.
Nagyon egyszerű összeállítani, mindent egy edénybe kell önteni, majd összekeverni. Nos, a keveréshez kell egy kis erő, mert igencsak sűrű tészta keletkezik, ha minden alapanyagot hozzáadunk, de egy kis edzés határozottan
jól tud esni.Sokat nem variáltam a recepten, csak a formát változtattam meg és több marcipán került bele, mert nálunk nincs olyan, hogy túl sok marcipán ????, a mazsolát pedig aszalt áfonyára cseréltem.Viszont a teteje lecukrozásakor kissé meglódult a kezem, ezt nem kell utánozni, mi is leráztuk róla.Eredeti recept itt olvsható.Stollen tortaHozzávalók40 dkg liszt1 cs. sütőpor10 dkg pörkölt dió25 dkg túró15 dkg nádcukor20 dkg vaj4 db. tojás1 csipet só1 cs. vaníliás cukor10 dkg kandírozott narancshéj (Orangenat)10 dkg kandírozott citromhéj (Zitronat)5 dkg aszalt áfonya20 dkg marcipán1 citrom reszelt héja1 narancs reszelt héja1,2 dl rum, v. whisky1 k.k. szerecsendió1 t.k. fahéj1 k.k. őrölt kardamontetejére6 dkg olvasztott vaj6 dkg porcukorElkészítésElőször is az aszalványokat áztasd be alkoholba, nálam ez Ballantines volt. Ez a mennyiség nem lepte el a temérdek gyümölcsöt, ezért néha átforgattam őket.Egy serpenyőben pörköld meg a diót, majd vágd durvára.marcipánt kockázd fel. (porcukor, vagy keményítő segítségével nem ragad.)
Egy tálban keverd el a lisztet a sütőporral, fűszerekkel, majd morzsold el benne a vajat.Kissé törd össze a túrót, add hozzá a tojásokat, cukrot és a beáztatott gyümölcsöket. Én az alkoholt is hozzákevertem, nem csepegtettem le.Mehet hozzá a dió is.Ekkor a lisztet merőkanalanként hozzákevertem a túrós elegyhez.Itt szükségeltetik egy kis izommunka.legvégül a marcipánt is forgassuk bele.Egy kerek tortaformát (23 cm) alaposan vajazzál, majd lisztezzél ki és tedd bele a masszát, a tetejét egyengesd el és told a 175 fokra előmelegített, légkeveréses sütőbe.Nálam 1 óra kellett neki, hogy átsüljön, a tűpróba ajánlott.
Természetesen, ha nagy tepsiben sül, vagy nagyobb tortaformában, akkor jóval kevesebb idő is elég neki.Még melegen kend le a tetejét az olvasztott vajjal és szórd meg porcukorral.Miután kihűlt szépen szeletelhető.Nagyon finom egy csésze kávé, vagy tea mellé.Stollen receptKellemes karácsonyi készülődést kívánok mindenkinek :)Stollen tortaCsak, mert szeretem...kreatív gasztroblog
A Facebookon és Instagrammon is