LILA RÉPATORTA CITRUSOKKAL

  • 2019.01.12.
  • 1

répatorta lila répábólEz egy egyszerű répatorta, csak annyi az érdekessége, hogy a szokásos narancsszín helyett lilás árnyalatban pompázik- mivel lila répából készült.Szeretek játszadozni a színekkel, így természetes, hogy sütiben is kipróbáltam.Hozzávalók35 dkg répapüré20 dkg liszt3 tojás15 dkg cukor1 narancs leve és héja1 meyer citrom héja1 t.k. szódabikarbóna1/2 tasak sütőpor0,6 dl étolaj1 csipet só1 t.k. mézeskalács fűszerkeverékkrém30 dkg mascarpone2 dl habtejszín1/2 cs. zselatin fix3 e.k. cukor1 meyer citrom reszelt héja2 mandarin reszelt héja1 e.k. narancsvirágvíz6 db. mandarin2 e.k. cukor1 dl. víz1 e.k. zselatin3 db. mandarin1/3. üveg narancslekvár1 marék pisztáciapár darab szárított rózsasziromElkészítésElőször is a répát vágd kis darabokra és főzd puhára, kevés vízben.
Az
megfőtt répát szűrd le és aprítógépben pépesítsd. A végeredmény legyen 30-35 dkg., kicsivel több répát kell megfőzni hozzá.A tojásokat habosítsd ki a cukorral.A lisztet keverd el a sütőporral, szódabikarbónával és sóval.A pürét, olajat és a kihabosított tojást keverd össze,szitáld bele a lisztet, reszeld bele a narancshéjat, citromhéjt, facsard hozzá a levét, adj hozzá kevéske mézeskalács fűszerkeveréket és egy spatulával keverd sima tésztává.Egy szilikon koszorúformába öntsd a masszát és 170 fokra előmelegített légkeveréses sütőben süsd készre, k.b. 30 perc.

Az elkészült sütit, borítsd rácsra és teljesen hűtsd le.A pisztáciát vágd durvára egy késsel.krémA mandarinokat tisztítsd meg, vágd kicsikre, add hozzá a cukrot és 1 deci vizet, tedd a tűzre, főzd 3-4 percet, majd turmixban pépesítsd, tedd vissza a tűzre, sűrítsd be egy kis zselatinnal és hagyd hűlni. Sűrű, lassan lecseppenő állaga legyen, ha lehűlt.A tejszínt verd kemény habbá, a zselatin fix segítségével.A mascarponét keverd simára a héjakkal és a cukorral, majd a felvert tejszínnel és a narancsvirágízzel.összeállításA répatortát vágd ketté.A vágott felületeket kend le vékonyan a narancslekvárral.Tedd habzsákba a tejszínes krémet és nyomj kis halmokat a torta alsó felére.Csorgasd meg a halmokat a mandarinos krémmel. 2 tisztított mandarint vágj kis kockákra és ezeket is helyezd a halmok közé, majd szórd meg a pisztácia felével.Tedd rá a torta másik felét.A tetejét is kend le a lekvárral, majd a maradék krémből, nyomkodj rá kis halmokat. Az utolsó mandarinnal díszítsd és csorgasd meg a maradék mandarinos főzettel, majd szórd meg pisztáciával és rózsaszirommal.
Tálalás előtt, hagyd 2 órát állni a hűtőben.répatorta lila répábóllila répatortaCsak, mert szeretem...kreatív gasztroblog
A Facebookon és Instagrammon is