NAAN KENYÉR

  • 2018.11.26.
  • 0

naan kenyérSzerintem mindenki ismeri ezt a nagyon egyszerű indiai kenyeret, de úgy gondolom, hogy megér egy posztot.A neten millió-egy recept
kering, mindenki esküszik a sajátjára, de bevallom fogalmam sincs arról, hogy mi az eredeti alaprecept. A másik gond vele, hogy az eredetit tandori kemencében sütik, ami nem igazán kivitelezhető otthoni körülmények között.Ez itt az én változatom, szerintem tökéletes a maga módján, mi nagyon szeretjük.
Hozzávalók30 dkg liszt3 dkg szárított élesztő1 t.k. cukor1 t.k. só1 t.k. sütőpor1,5 dl langyos víz5 dkg lecsepegtetett joghurt v. tejföl2 e.k. olíva5 dkg vaj a kenegetéshezElkészítésA langyos vízbe tedd az élesztőt és a cukrot, keverd el. Nem kell sokáig állni hagyni, csak addig amíg előkészülsz.Egy tálba szitáld a lisztet, a sütőporral és a sóval együtt.Öntsd rá az élesztős vizet, add hozzá a joghurtot-ha nincs otthon, jó a tejföl is.Végül mehet bele az olíva is.Dolgozd össze, mikor összeáll tedd lisztezett felületre és gyúrd tésztává. Elég lágy és kissé ragacsos, ha szükséges még adj hozzá kevéske lisztet.Az elkészült tésztát tedd vissza a tálba, takard le és hagyd pihenni legalább 30 percet.A pihenés után, vágd 6 egyenlő részre, egyenként gombócozd ki.Lisztezett felületen nyújtsd nagyon vékonyra. Lehet kör vagy hosszúkás, olyanra formázd, ami neked szimpatikus.Egy serpenyőt hevíts nagyon forróra.Az alját kend le a vajjal, majd mehet bele a tészta.Gyorsan hólyagosodni kezd, k.b.
1-1,5 perc után fordítsd meg, a másik oldalán is 1 percet kell sütni.Az elkészült naan kenyereket egy konyharuhára tegyed és azonnal bugyoláld bele, hogy melegen és puhán tartsa.naan kenyérCsak, mert szeretem...kreatív gasztroblog
A Facebookon és Instagrammon is