SARKANTYÚKA SALÁTA, A VITAMINBOMBA

  • 2018.10.12.
  • 5

sarkantyúka salátaEz a meseszép kúszónövény szinte minden vidéki ház kertjében ott virít (nálam is). Igénytelen, semmi különösebb gondozást nem igényel és október végéig színesíti a kertet.
Azon kívül, hogy szépséges még számos jó tulajdonsággal bír. Nem véletlen, hogy 2013-ban az év gyógynövényének választották Németországban.A föld felett lévő összes része ehető levele, szára és színes virágai. A bimbókat pedig a capri bogyóhoz hasonlóan sós lében szokták tartósítani.Természetes antibiotikum. Illóolajokat, mustárolajat, Káliumost, C-vitamint tartalmaz. A magjaiban lévő természetes antibiotikum elpusztítja a baktériumokat, közben pedig nem károsítja a bélflórát, nem kell tartani a rezisztens baktériumok kialakulásától sem, mint a mesterségesen előállított antibiotikumoknál.
Különböző húgyúti as légúti fertőzések kezelésére kiválóan alkalmazható és növeli a szervezet ellenállóképességét. Meggátolja a különböző baktériumok, gombák és vírusok szaporodását. Serkenti a vérkeringést.....Nyersen fogyasszuk, így nem veszít az értékéből.Íze kissé csípős, mustáros, szerintem finom.Most egy egyszerű, de látványos és egészséges salátát dobtam össze. Az alapanyagokat és az ízesítést mindenki variálja az ízlésének megfelelően.Ez csak egy ötlet.ehető sarkantyúkavirággal készült salátaHozzávalók1/2 kg színes paradicsom1/2 lila hagyma1/2 gránátalma8-10 levél római saláta1 maréknyi friss fűszer (menta, bazsalikom, snidling, petrezselyem)6-8 sarkantyúkalevélsarkantyúkavirágokfehér balzsamecetkrémsóbors1 nagy csipet füstölt chipotle chili1/2 citrom leve2-3 e.k. extra szűz olívaElkészítésVégy elő egy nagy tálat.A római salátaleveleket tépked kisebb darabokra. A nagyobb sarkantyúkaleveleket szintén. A piciket hagyhatod egészben.A lila hagymát vágd nagyon apróra, szórd a levelekre.A paradicsomokat vágd különböző formákra, de ne picikre.Borítsd a tálba.A gránátalmát vágd ketté, és ütögesd a magokat a salátára.A friss fűszereket metéld a legapróbbra, majd ezt is zúdítsd a tálba.Végül locsold meg a citromlével, balzsamecetkrémmel, olívával, hintsd meg sóval, borssal és a füstölt chili pehellyel, óvatosan keverd át és kész.Közvetlen fogyasztás előtt készítsd el.gránátalmás sarkantyúka saláta

Csak, mert szeretem...kreatív gasztroblog
A Facebookon és Instagrammon is