HAJTOGATOTT TEPERTŐS POGÁCSA

  • 2013.12.04.
  • 7

hajtogatott tepertős pogácsaBlogot kóstoltam. Számomra ismeretlen blogot szánt nekem Fortuna, nevezetesen Aranytepsit. Első látásra kiderült, hogy háziasszonya imád sütni és a kelt tészták a kedvencei. Megláttam pár jópofa formázást nála és ki is próbáltam egyet, de bebénáztam és nem sikerült, mert szétnyíltak, így végül ennél a pogácsánál kötöttem ki. Finom, leveles, kívül ropogós, belül puha és foszlós. Köszönöm szépen a receptet.Az eredeti recept itt olvashatóHozzávalók50 dkg liszt2,5 dkg élesztő2,5 dl tej8 dkg margarin1 tojássárgája1 e.k. só20 dkg tepertő1.t.k. fekete bors1.k.k. cukor1 tojás a lekenéshezhajtogatott tepertős pogácsaElkészítésAz élesztőt morzsoljuk el a langyos tejben és szórjunk rá egy kis cukrot.A tepertőt kevés sóval és borssal daráljuk össze.A margarint morzsoljuk el a liszttel, majd adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt, a tojássárgáját, sót és borsot.Alaposan dolgozzuk ki a tésztát, ha keménynek találjuk, akkor kis tejet még adjunk hozzá. Könnyen kezelhető tésztára lesz szükségünk. Fedjük le és hagyjuk a duplájára kelni.A megkelt tésztát borítsuk deszkára és nyújtsuk egy nagy kereszt alakúra. A közepébe terítsük el a tepertőt, majd hajtogassuk rá a tésztát.Várjunk 20 percet, majd óvatosan megint nyújtsuk és hajtogassuk. Ezt a műveletet 3 x végezzük el.Végül nyújtsuk ki ujjnyi vastagra, hosszú pengéjű éles késsel rácsozzuk be a tetejét és szaggassuk ki egy szaggatóval.Sűrűn szúrjuk ki a formákat, mert az újra összegyúrás után, mert nem lesznek levelesek a pogácsák. Nekem 2 nagy tepsi lett tele.Kenjük le tojással a tetejüket.A sütőt melegítsük elő 180 fokra és hőlégkeveréssel 20 perc alatt süssük készre.Persze a sütő teljesítményétől változhat az idő és a pogácsák méretétől is. Én elég kis pogácsákat szaggattam, mert azokat szeretjük..A szép kis kalocsai mintás terítőket Tortafüggő Marisztól kaptam ajándékba. Ugye milyen szépek :)Csak, mert szeretem...a gasztroblog