ZÖLD GAZPACHO

  • 2015.06.21.
  • 3

Végre ide is megérkezett a nyár, bár azt egyáltalán nem állíthatom, hogy a nagy hőséget már nem tudom elviselni....Hiába telt már el, több mint 3 év, hogy Angliába költöztünk, talán a sok közül ez az az a dolog, amivel nagyon nehezen bírkózom meg: csak várjuk, várjuk és várjuk, hogy majd lesz meleg, hogy nem csak 15 fok lesz a maximum, hanem lesz az 19 is, de nem. Valahogy júniusban ez még nincs.De persze ennek is van jó oldala: a kertünk csodaszép, locsolni elég egy héten egyszer és minden ragyogó zöld. És míg pár éve hiányoltam ilyenkor a friss, ropogós meggyet, cseresznyét vagy édes epret, ma már tudom, hogy a török boltban is be tudok szrezni hasonló jó dolgokat. A dinnyéjük például páratlan, a datolya mesés, a passió gyümölcsöt és az okrát nem is említem.Vissza a leveshez: Annyira egyszerű, hogy elég egy késes robotgép, abba beteszünk mindent és már kész is. Tálalás előtt hítsük be, ha igazén jéghidegre vágyunk dobjunk bele pár jégkockát.
Hozzávalók:kb 6 személyre3 db érett avokádó1 db kígyóuborka2 gerezd fokhagyma2 citrom leve (kezeletlen héjú)1 db kiss friss chilisóborskb 400 ml szűrt víz (vagy palackos ásványvíz)1-2 evőkanál balzsamecetkis csokor friss petrezselyem8-10 db garnélarák (lehet fagyasztott is)Az avokádót vágjuk félbe, magját szedjük ki. Húsát kanállal vájjuk ki és tegyük egy tálba. Fél citrom levét facsarjuk rá, hogy ne barnuljon meg majd tegyük késes robotgép táljába.
Adjuk hozzá a kockára vágott uborkát, a zúzott fokhagymát, az apróra vágott chillit, petrzselymet, és közepes fokozaton dologozzuk simára.Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd adjuk hozzá a balszamecetet. Keverjük át ismét és hútsük be tálalás előtt legalább egy órára.
Tálalás előtt a garnélűt kevés olajon pirítsuk meg, oldalanként kb 2 perc alatt, majd halmozzuk a leves tetejére.A recept angolul ezúttal a Steller oldalán jelent meg. Még több képért kattintsatok IDE.