FARSANGI FÁNK

  • 2015.02.13.
  • 5

Talán nem titok így bátran elmondom, hogy fánkot én egy évben egyszer sütök, Farsangkor. Mindig Nagymamám tutibiztos receptjét használom, amit Ő rendszerint kézzel dagaszt. Hát én erre nem vagyok képes így mindent a robotgépre bízok. De még így is marad néhány alapszabály, amit érdemes szem előtt tartanunk annak érdekében, hogy finom fánkot süssünk:A tésztát dagasszuk ki jól! Nehéz megmondani ez mennyi időbe telik, azt sokkal könnyebb, hogy ilyenkor a tészta selymes fényűvé, egyneművé válik.
Amikor kelesztjük, tegyük meleg helyre. Nem túl meleg helyre, mert azonnal megsül, de ne is nyissuk rá az ablakot. Ha van egy langyos radiátorunk tehetjük annak a közelébe, vagy bevihetjük a szobába, ha a konyhánk éppen hideg.
Sütéskor ellenőrizzük az olaj hőmérsékletét: akkor elég meleg ha beledobunk egy fogvájót és körülötte buborékok jelennek meg és feljön a felszínre. Ne legyen túl forró sem, mert azonnal megég. Amikor betesszük az olajba fedővel süssük, majd ha megfordítjuk süssük fedő nélkül. Ne zsúfoljuk túl őket, mert nem sülnek át megfelelően. Ha eleve több adagot gyúrtunk be, mondjuk 1 kg lisztből,
akkor valószínűleg a fél adag kisülése után az olajat ki kell cserélnünk, mert a serpenyő alján maradó lisztszemcsék elkezdenek megégni.
Hozzávalók kb 16 darabhoz:500 gr sima liszt2 tojás sárgája50 gr olvasztott vajcsipet só50 gr porcukor7 gr szárított élesztő vagy 3 dkg friss élesztő400 dl tej50 ml rumolaj a sütéshezA tejet langyosítsuk meg, keverjünk bele 1 evőkanál cukrot és morzsoljuk bele az élesztőt. Tegyük félre meleg helyre és hagyjuk felfutni.
A lisztet, tojások sárgáját, maradék cukrot és sót tegyük robotgép táljába. Keverjük össze egy kanállal. Adjuk hozzá az olvasztott vajat, rumot , végül a felfutott élesztőt. Dagasztókar segítségével dagasszuk sima, fényes, egynemű tésztává. Akkor jó, amikor elkezdenek hólyagok keletkezni a tésztában, ettől lesz majd légies és könnyű a tészta. Nem kell aggódni, ha a tészta túl lágy marad, hiszen a nyújtáskor lisztezett felületen dolgozunk majd, és abból is felvesz majd annyit, hogy éppen megfelelő állagú lesz.
Tegyük a tésztát liszttel megszórt tálba, tiszta konyharuhával lefedve tegyük félre meleg helyre kb 30-40 percre, amíg a tészta duplájára kel.
Ezután tegyük a tésztát lisztezett deszkára. Sodrófa segítségével nyújtsuk ki kb 1 cm vastagra, majd fánk szaggatóval vagy pohárral szaggasunk ki kb 6-7 cm átmérőjű korongokat. Tegyük a fánkokat lisztezett tálcára és hagyjuk további 5-7 percig meleg helyen pihenni.
Közben egy vastag aljú serpenyőben mekegítsük fel közepes lángon az olajat. Sütés előtt a fánkok közepébe nyomjuk bele egyik ujjunkat. Ezzel az oldalával lefelé tegyük be sülni és fedjük le fedővel. Kb 3-4 perc alatt aranybarnára sül, ekkor egy lapát segítségével fordítsuk meg és a másik oldalát is süssük kb 2 percig.
Vegyük ki az olajból, szedjük papírtörlővel bélelt tálra és melegen tálaljuk baracklekvárral.

Címkék

Desszert Fánk