BÁRÁNYBORDA ZÖLDFŰSZERES BULGURRAL ÉS NARANCSOS GREMOLATÁVAL

  • 2014.12.12.
  • 2

A bárányborda igazi ünnepi lakoma, ha vagyunk olyan szerencsések és a hentesnél vagy arab boltban hozzájutunk. Vidéken egyes helyeken szinte lehetetlen beszerezni, vagy csak olyan ismerős segítségével, aki saját maga tart bárányt. A borda az egyik kedvenc részem a bárányból, másik bombabiztos választás pedig a nyak. Mindkét hús ízes, szaftos, elkészítése nagyon egyszerű, nem lehet vele melléfogni.
Klasszikusan a bárányhúst mentával vagy rozmaringgal fűszerezzük, én ezúttal a mentát a gremolátához adtam, míg a bulgurt gránátalma magokkal szórtam meg.
Kiváló választás lehet egy Karácsonyi vacsorán.
Hozzávalók:2-3 személyrea húshoz:6 szelet bárányborda
sóbors1 evőkanál olaj1 gerezd fokhagyma4 evőkanál lisztkevés olaj a sütésheza gremoláthoz:4 ág friss mentakis csokor friss petrezselyem1 kezeletlen héjú narancs2 evőkanál olívaolajfél gerezd fokhagymaa bulgurhoz:100 gr bulgur2 evőkanál vajkis csokor friss petrezselyemsófél gránátalma magja
Először a húst készítjük elő: a faggyút éles késsel levágjuk, a zsíros részeket szintén. Ezútán sózzuk, borsozzuk, a zúzott fokhagymával bedörzsöljük, olajjal meglocsoljuk majd kb fél órára, lefedve, hidegen helyre félretesszük.
Közben elkészítjük a bulgurt: a vajat egy kis lábasban megmelegítjük, közben vízforralóban vizet forralunk. A vajra rátesszük a megmosott, lecsöpögtetett bulgurt, átforrósítjuk, kevergetjük. Ezután felöntjük kb 1-1,5 dl forró vízzel, sózzuk majd lefedve puhára főzzük. Időnként keverjük meg, ha a vizet elfőtte apránként pótoljuk addig, amíg a szemek megpuhulnak. Mindig kevés vizet öntsünk alá, nehogy a bulgur végül elázzon. Amikor elkészült apróra vágott friss petrezselyemmel megszórjuk.Elkészítjük a gremolátát is: a mentát, petrezselymet apróra vágjuk, a narancs héját finomra reszeljük. Összekeverjük az olajjal, és a reszelt fokhagymával. Lefedve tálalásig félretesszük.Közvetleneül tálalás előtt sütjük meg a húst. Egy srepenyőben kevés olajat hevítünk, a bordákat pedig lisztbe forgatjuk. Amikor az olaj elég forró beletesszük a bordákat majd 2-3 perc alatt aranybarnára pirítjuk az egyik oldalát, majd megfordítjuk és a másik oldalát is kb 2-3 perc alatt megsütjük.Melegen tányérra tesszük, majd 2-3 percig meleg helyen pihentetjük. Tálaláskor a húst a gremolátával tálaljuk, a bulgurt gránátalma magjával megszórjuk.